MiĂłd Pitny

MiĂłd Pitny

Ślężański Miód Pitny

 

Czym jest miód pitny? Jakie są jego rodzaje i dlaczego jest tak smaczny, co łączy go z Polską i jak się go wytwarza tego wszystkiego dowiesz się z tego rozdziału. Gotowy na podróż przez całe wieki tradycji?

 

Ślężański Miód Pitny- Co to jest miód pitny?

 

Odpowiedz jest bardzo prosta. Jest to napĂłj alkoholowy, o charakterze zbliĹźonym do wina, poniewaĹź uzyskiwany jest poprzez fermentacje alkoholową tzw. “brzeczki miodowej”. Brzeczka miodowa jest to nic innego jak miĂłd (najlepiej) płynny, inaczej nazywany “patoką”, zmieszany z wodą. Brzeczka miodowa moĹźe zawierać tylko prawdziwy miĂłd i wodę, moĹźe być teĹź dodatkowo zaprawiona róşnego rodzaju przyprawami lub ziołami, w celu otrzymania róşnych odmian miodu pitnego. Jego charakter zaleĹźy bardzo mocno od paru czynnikĂłw między innymi od miodu uĹźytego do jego produkcji i sposobu dojrzewania tego szlachetnego trunku. Do uzyskiwania bardziej delikatnych w smaku miodĂłw pitnych uĹźywa się miody jasne na przykład wielkokwiatowe, akacjowe itd. Do miodĂłw Pitnych o bardziej intensywnym smaku uĹźywa się miodĂłw o smaku ostrzejszym takim jak gryczany czy spadziowy. 

 

Ślężański Miód Pitny- Jakie są rodzaje miodów pitnych?

 

Jest parę podziałów miodów pitnych. Możemy je podzielić w zależności od sposobu przygotowania brzeczki miodowej i w ten sposób mamy:

  • Miody pitne niesycone – Jeśli miĂłd pszczeli zostanie rozpuszczony w zimnej lub letniej wodzie i zostanie poddany fermentacji, to wtedy otrzymamy tzw. MiĂłd Pitny Niesycony. Takie miody są proste do wytworzenia, lecz ten typ przyrządzania stosuje się stosunkowo rzadko z powodu ryzyka wystąpienia wady produktu, jak choroby, ktĂłre mogą wystąpić przez drobnoustroje zawarte w miodzie, ktĂłre bez zagotowania mogą doprowadzić do zepsucia miodu pitnego. SposĂłb ten ma jednak swoje zalety. MiĂłd nie poddany obrĂłbce termicznej i gotowaniu zachowuje więcej aromatu i smaku jak miody Sycone.
  • Miody pitne sycone – W przypadku miodĂłw pitnych syconych sposĂłb przygotowania jest prosty. MiĂłd rozpuszcza się w gorącej wodzie, tak otrzymaną “brzeczkę miodową” gotuje się (warzy się – syci). W tej fazie przygotowywania moĹźna dodać to gotującej się brzeczki przyprawy i zioła w celu otrzymania określonego smaku. Po ugotowaniu i jest ostudzeniu, do brzeczki dodaje się droĹźdze szlachetne w celu rozpoczęcia fermentacji. Zagotowanie brzeczki skutecznie unieszkodliwia wszystkie drobnoustroje w miodzie i sprawia Ĺźe miĂłd fermentuje prawidłowo, co gwarantuje nam zdrowy i smaczny ślężański miĂłd pitny sycony.

 

Kolejnym podziałem który może brzmieć nieco tajemniczo i strasznie, jest podział miódów pitnych ze względu na stopień rozcieńczenia brzeczki wodą. I tak mamy następujący podział:

  • Półtorak– Jest to miod pitny otrzymywany z brzeczki, do ktĂłrej wzięto 1 litr miodu na 0,5 litra wody. Półtoraki są miodami bardzo słodkimi i najbardziej cenionymi ze wszystkich miodĂłw pitnych. Według tradycji i staropolskich przekazĂłw, kiedys nazywane były “KrĂłlewskimi”, powinny one dojrzewać aĹź 20 lat.
  • DwĂłjniak – Jest to miĂłd pitny ktĂłry powstał z brzeczki w ktĂłrej zmieszano 1 litr miodu z jednym litrem wody. DwĂłjniaki są częściej spotykane niĹź półtoraki ich słodzych, sprawia Ĺźe są doskonałym dodatkiem do deserĂłw. Według tradycji staropolskiej, dwĂłjniaki powinny dojrzewać około 8 lat.
  • TrĂłjniak – Jest to miĂłd pitny ktĂłry sporządzony jest z brzeczki miodowej w proporcjach 1 litr miodu na 2 litry wody. TrĂłjniaki są coraz bardziej popularne i zyskują sobie bardzo wielu fanĂłw zwłaszcza wsrĂłd pań. TrĂłjniaki są doskonałymi napojami ktĂłre mogą z powodzeniem zastąpić wino przy obiedzie czy wino deserowe. TrĂłjniaki dorzrzewają około 1,5 roku.
  • CzwĂłrniaki – nazywane są teĹź czwartakami, sporządzane są z brzeczki w stosunku 1 litr miodu na trzy litry wody. Ta mogąca się wydawać mała ilość miody w brzeczce nie oznacza wcale gorszej jakości miodu pitnego. MiĂłd ten jest słodki i idealnie sprawdza się jako wieczorny “relaksator”. Jest delikatny a jego właściwości rozgrzewające doskonale nadają się na zimne zimowe wieczory. CzwĂłrniaki dojrzewają 6 miesięcy.

 

 {imageshow sl=6 sc=6 /}

 

Im więcej miodu w brzeczce, tym bardziej słodki miód pitny i tym większa jego moc. Przykładowo czwórniak, nazywany jest wytrawnym miodem pitnym i ma około 12% alkoholu, a dla porównania trójniak zawierający więcej miodu w brzeczce, nazywany jest miodem pólsłodkim a zawartość alkoholu w tym miodzie waha się między 13-14%. Dwójniaki i Półtoraki natowmiast ze względu na bardzo dużo zawartośc cukru w brzeczce, fermentują bardzo powoli i wymagają długiego leżakowania. Z tych miodów otrzymuje się deserowe, ciężkie, miody pitne, tak bardzo cenione kiedyś w naszej staropolskiej tradycji.

 

Podział miodów pitnych ze wzglęgu na sposób przygotowania brzeczki

 

Kolejnym podziałem miodów pitnych jest podział ze względu na sposób doprawienia brzeczki miodowej. Podział ten mógł by być bardzo obszerny, ponieważ tak jak w kuchni każdy kucharz doprawia potrawy na swój sposób, tak miód pitny może byc przygotowany w wielu odmianach i tak na przykład mamy:

 

  • Miody naturalne
  • – Jak wskazuje nazwa brzeczka, z ktĂłrej powstanie miĂłd pitny, jest naturalna i nie została zaprawiona Ĺźadnymi dodatkowymi składnikami. Smak miodu pitnego moĹźe być wtedy uzaleĹźniony od miody z ktĂłrego przyżądzamy napĂłj.

  • Miody Korzenno-ziołowe
  • – MiĂłd korzenny lub ziołowy, podczas warzenia (sycania) dodawane są róşnego rodzaju zioła, korzenie, przyprawy. Do zaprawiania miodu uĹźywanie są takie składniki jak: cynamon, goĹşdziki, imbir, pieprz, wanilia, jałowiec, płatki róşy, liście mięty, migdałami lub nawet skĂłrką pomarańczową czy cytrynową.

  • Miody owocowe
  • – Miody owocowe moĹźna przyżądać na wiele sposobĂłw, do gotowej brzeczki moĹźna dodać sok owocowy, a następnie poddać go fermentacji lub do gotowego miodu pitnego moĹźna dodać sok owocowy i spirytus a następnie odstawić go do dojrzewania na jakiś rok. Miody owocowe są wysoko cenione wśrĂłd ludzi, ktĂłrzy lubią słodycz miodu i walory smakowe i zapachowe win i sokĂłw owocowych.

Dojrzewanie MIodĂłw Pitnych

Sposób dojrzewania Miodów Pitnych jest jednym z ważniejszych jeśli nie najważniejszych czynników mających wpływ na jego smak. Obecnie wiele producentów Miodów Pitnych czy win do przyspieszenia dojrzewania trunków używa środów chemicznych, naszym celem jest powrót do staropolskich tradycji dojrzewania tego szlachetnego trunku. Wszystkie nasze trunki dojrzewają w dębowych beczkach tak jak kiedyś gdy Zagłoba poich Pana Michała. 

 

Share this post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *