Mleczko pszczele
Mleczko pszczele naleĹźy do produktĂłw pasiecznych wykazujÄ cych zarĂłwno wĹaĹciwoĹci odĹźywcze, jak i biotyczne, co uzasadnia jego bogaty skĹad. W medycynie ludowej produkt ten znany byĹ od bardzo dawna. Obecnie badania naukowe jak i kliniczne umoĹźliwiajÄ przyznanie racji ludowym uzdrowicielom co do jego niezwykĹych wĹaĹciwoĹci. Mleczko pszczele jest produkowane przez gruczoĹy gardzielowe mĹodych pszczĂłĹ-robotnic, od 5 do 14 dnia Ĺźycia. Ma konsystencjÄ gÄstej Ĺmietany, jest koloru biaĹego z perĹowym odcieniem, posiada specyficzny, lekko kwaĹny smak. Mleczkiem pszczelim karmione sÄ wszystkie larwy w rodzinie pszczelej do 3 dnia Ĺźycia, a larwy, z ktĂłrych powstajÄ matki pszczele – do 5 dnia Ĺźycia i to w obfitej iloĹci. Mleczko pszczele powoduje, Ĺźe z tych samych jaj mogÄ powstaÄ pszczoĹy – robotnice i matki, Ĺźe matka pszczela Ĺźyje 4 – 6 lat, a robotnica 30 – 35 dni! Matki pszczele sÄ przez caĹe swoje Ĺźycie karmione mleczkiem pszczelim.W mleczku stwierdzono ponad dwadzieĹcia makro- i mikroelementĂłw, m.in. miedĹş, magnez, potas, fosfor, Ĺźelazo, siarkÄ, mangan, nikiel, kobalt, krzem, chlor, bizmut, arsen. Ponadto mleczko zawiera 24 aminokwasy, enzymy, inhibiny, hormony (szczegĂłlnie wzrostowy).
Mleczko jest skarbnicÄ
witamin. Poza tym posiada wĹaĹciwoĹci bakteriostatyczne. ĹwieĹźe mleczko dziaĹa bakteriostatycznie nawet
w rozcieĹczeniu 1:1000. Badania na zwierzÄtach wykazaĹy, Ĺźe przyspiesza dojrzewanie pĹciowe i wzmaga aktywnoĹÄ rozrodczÄ
. (stÄ
d uwaĹźane jest za afrodyzjaka) DziÄki stymulacji centralnego ukĹadu nerwowego, mleczko pszczele wywiera korzystny wpĹyw na stan fizyczny i psychiczny czĹowieka. Stosowane u ludzi – wykazuje dziaĹanie wzmacniajÄ
ce, usuwa zmÄczenie, podwyĹźsza efektywnoĹÄ pracy i powoduje przypĹyw siĹ Ĺźyciowych. Polepsza samopoczucie, koncentracjÄ uwagi oraz przywraca rĂłwnowagÄ psychicznÄ
. Z tego wzglÄdu, naleĹźy stosowaÄ je w stanach wyczerpania, osĹabienia i napiÄcia miÄĹni, w wyczerpaniu nerwowym i bezsennoĹci, a takĹźe w celu przyspieszenia procesĂłw myĹlowych jak rĂłwnieĹź w stanach zapalnych nerwu sĹuchowego.
Mleczko pszczele reguluje procesy przemiany materii, zapobiega zaburzeniom zwiÄ zanym z niewĹaĹciwym odĹźywianiem. PodwyĹźsza odpornoĹÄ organizmu na zakaĹźenia. Wykazuje dziaĹanie immunoregulujÄ ce. Stosuje siÄ je przy braku Ĺaknienia i niedoĹźywieniu. U niemowlÄ t – podawane miÄdzy 2 a 6 dniem Ĺźycia przez okres 4-14, dni zwiÄksza Ĺaknienie mleka i przyrost masy ciaĹa, poprawia apetyt. U dzieci, mleczko pszczele jest wykorzystywane do leczenia anemii powstaĹej na skutek niedoboru Ĺźelaza. Powoduje wzrost liczby erytrocytĂłw oraz zawartoĹci hemoglobiny. Mleczko pszczele ma zastosowanie w leczeniu schorzeĹ sercowo – naczyniowych takich jak: dusznica bolesna, nerwice, stany pozawaĹowe, nadciĹnienie tÄtnicze, zatory mĂłzgowe, miaĹźdĹźyca (rozszerza naczynia, obniĹźa ciĹnienie krwi, obniĹźa poziom cholesterolu, zwiÄksza elastycznoĹÄ naczyĹ krwionoĹnych). Korzystne rezultaty osiÄ ga siÄ w leczeniu stanĂłw zapalnych ĹźyĹ i krwotokĂłw pochodzenia naczyniowego. Mleczko pszczele ma teĹź zastosowanie w zapobieganiu i leczeniu schorzeĹ przewodu pokarmowego i narzÄ dĂłw wewnÄtrznych. SzczegĂłlnie podatne na dziaĹanie tego produktu sÄ wrzody dwunastnicy. Ma ono zastosowanie u chorych z objawami zapalenia jelit grubych i w leczeniu róşnych stanĂłw zapalnych woreczka şóĹciowego, trzustki i wÄ troby. Chroni tkankÄ wÄ trobowÄ przed róşnego rodzaju substancjami toksycznymi. Stosuje siÄ w leczeniu skutkĂłw alkoholizmu, zapobiega powstawaniu marskoĹci wÄ troby. Skutecznie obniĹźa poziom glukozy we krwi. U chorych w podeszĹym wieku, mleczko pszczele poprawia apetyt, zwiÄksza przyrost wagi, polepsza pamiÄÄ i wzrok. ObniĹźa poziom cholesterolu w surowicy oraz wyraĹşnie obniĹźa ciĹnienie krwi.
Te wĹaĹciwoĹci mleczka pozwalajÄ zaliczyÄ je do dobrych ĹrodkĂłw geriatrycznych. Stosowane jest w leczeniu niewydolnoĹci nerek i nadnerczy. DziaĹa moczopÄdnie, co jest pomocne w leczeniu otyĹoĹci. Jest przydatne do leczenia niewydolnoĹci jajnikĂłw oraz w takich chorobach zakaĹşnych, jak: bruceloza i grypa. Stosowane jest jako preparat wspomagajÄ cy w terapii przeciwnowotworowej, jak rĂłwnieĹź w leczeniu stanĂłw zapalnych krtani, gardĹa, oskrzeli i pĹuc. Wskazane jest w gruĹşlicy pĹuc zarĂłwno w okresie terapii jak i rekonwalescencji. Mleczko pszczele znalazĹo zastosowanie w schorzeniach dermatologicznych, reumatycznych i okulistycznych. Stosuje siÄ w leczeniu trudno gojÄ cych ran, odleĹźyn, oparzeĹ, wrzodĂłw Ĺźylakowych i troficznych. Ten cenny produkt pszczeli ma zastosowanie w leczeniu Ĺojotoku skĂłry, tocznia rumiankowatego, liszajĂłw, Ĺysienia plackowatego. Pozytywne efekty uzyskano w leczeniu róşnych stanĂłw zapalnych skĂłry, zakaĹźeĹ gronkowcowych, opryszczki, rogowaceniu tkanek, a takĹźe nowotworĂłw twarzy. Dobre wyniki uzyskiwano w leczeniu urazowego zapalenia rogĂłwki i jej oparzeĹ. Obserwowano ustÄpowanie bĂłlu, obrzÄkĂłw i zanikanie zmian bliznowatych. Stosowane w leczeniu zapalenia spojĂłwek i powiek, powodowaĹo szybkie wyleczenie. Znacznie poprawiaĹo stan w reumatoidalnym zapaleniu oraz zesztywniajÄ cym zapaleniu stawĂłw krÄgosĹupa. Skutecznie przeciwdziaĹa artretyzmowi oraz chorobom polegajÄ cym na odkĹadaniu siÄ w stawach kwasu moczowego i jego soli. Mleczko pszczele jest stosowane w formie: doustnie w postaci naturalnej, tabletek i liofilizowanego proszku, iniekcji i inhalacji, maĹci, kremĂłw i pĹynĂłw.
 OdĹźywcze, odnawiajÄ ce, normalizujÄ ce i ogĂłlnie wzmacniajÄ ce wĹaĹciwoĹci mleczka pszczelego wskazujÄ na wykorzystanie go w şywieniu i dietetyce ludzi w kaĹźdym wieku.
Dodaj komentarz