MiĂłd nawĹociowy z SobĂłtki
Â
MiĂłd nawĹociowy zwany byĹ nektarem Ĺźycia. Nie bez powodu – oprĂłcz wĹaĹciwoĹci typowych dla apetycznego produktu pszczelego, wykazuje jeszcze inne, wybitnie lecznicze. Powstaje z nektaru smukĹego zioĹa, potocznie okreĹlanego zĹotÄ rĂłzgÄ lub zĹotÄ dziewicÄ .
NawĹoÄ pospolita to roĹlina bardzo interesujÄ ca dla pszczelarzy i zielarzy. Wysokie, chwiejÄ ce siÄ na wietrze Ĺany zĹocistych kwiatĂłw nawĹoci kwitnÄ przez caĹe lato aĹź do późnej jesieni – praktycznie do pierwszych przymrozkĂłw. Z tego powodu nawĹoÄ jest jednÄ z cenniejszych roĹlin miododajnych, dziÄki ktĂłrej pszczoĹy mogÄ przetrwaÄ zimÄ.
MiĂłd nawĹociowy jest zdecydowanie trudniej dostÄpny niĹźeli inne rodzaje miodĂłw, miÄdzy innymi dlatego, Ĺźe pszczelarze pozostawiajÄ pewnÄ jego czÄĹÄ jako pokarm dla pszczóŠna okres zimowy.
Â
Dobry miĂłd nawĹociowy ma kolor od şóĹtego po piÄkny jasnobursztynowy. W smaku jest sĹodki, ale wyczuwa siÄ charakterystycznÄ , subtelnÄ kwaĹnawo-gorzkawÄ nutÄ. Pachnie bardzo przyjemnie (trzeba tylko pamiÄtaÄ o zamykaniu sĹoika, bo miĂłd szybko âĹapieâ obce zapachy).
Â
WĹaĹciwoĹci zdrowotne miodu nawĹociowego wynikajÄ wprost z cech surowca dostarczajÄ cego nektaru: nawĹoÄ pomaga w zwalczaniu zakaĹźeĹ i stanĂłw zapalnych w drogach moczowych, kamicy nerkowej i w przypadku skÄ pomoczu. Stosuje siÄ jÄ teĹź w leczeniu ran i owrzodzeĹ. Podobnie dziaĹa miĂłd nawĹociowy. DziÄki swoim wĹaĹciwoĹciom antyspetycznym, şóĹciopÄdnym i wzmacniajÄ cym organizm, polecany jest w leczeniu infekcji gĂłrnych drĂłg oddechowych, drĂłg şóĹciowych, stawĂłw, nerek i prostaty. DziÄki sporej zawartoĹci glukozy pozytywnie wpĹywa na kondycjÄ miÄĹnia sercowego.
Â
Zapytaj o miĂłd.
{uniform form=4/}