Choroba majowa
Choroba majowa – Zatrucie pyĹkiem
Â
Choroba pojawia siÄ zwykle po wiosennych przymrozkach i w okresie kwitnienia roĹlin, ktĂłrych pyĹek jest szkodliwy dla pszczĂłĹ. Przyczyna moĹźe byÄ pyĹek ciemiÄĹźycy, bagna, roĹlin jaskrowatych, kasztanowca lub pyĹek przemarzniÄty, zepsuty, poroĹniÄty pleĹniÄ . Zatrucia z reguĹy wystÄpuja w maju i czerwcu. NajczÄĹciej ginÄ pszczoĹy karmicielki. Czynnikiem przyĹpieszajÄ cym zatrucie pyĹkiem jest brak wody.
Za objawy choroby pszczóŠnaleĹźy uznaÄ: niezdolnoĹÄ do lotu, padanie przed ulem, peĹzanmie z odgiÄtym odwĹokiem. Przy naciĹniÄciu odwĹoka nastÄpuje wydalenie nie strawionej masy pyĹku. Choroba przebiega poczÄ tkowo gwaĹtownie ,nastÄpnie sĹabnie i czÄsto po przekwitniÄciu szkodliwych roĹlin ustÄpuje.
Leczenie polega na podkarmieniu rodzin pszczelich rzadkim syropem, ociepleniu i zwÄĹźeniu gniazda. NajczÄĹciej po pojawieniu siÄ poĹźytku choroba ustÄpuje. Zapobieganie polega na podkarmieniu w czasie kwitnienia trujÄ cych roĹlin i wywiezieniu pasieki na inne miejsce.
 {uniform form=5/}
ĹťrĂłdĹo:
“Warroza i inne choroby pszczóŔ Dr. Krystyna Szymanowska- Bielawska str. 35
Â
Dodaj komentarz