GĹowa pszczoĹy
KsztaĹt gĹowy zarĂłwno robotnicy, matki pszczelej czy trutni ma zwiÄ zek z uĹoĹźeniem i wielkoĹciÄ oczu zĹoĹźonych i budowÄ aparatu gÄbowego. ZarĂłwno gĹowa pszczoĹy robotnicy jaki i matki przypominajÄ odwrĂłconÄ kroplÄ wody z wydĹuĹźonym ogonkiem, gĹowa trutnia zaĹ jest juĹź bardziej okrÄ gĹÄ z bardzo duĹźymi oczami zĹoĹźonymi. W skĹad gĹowy pszczoĹy wchodzi 5 ĹciĹle ze sobÄ powiÄ zanych segmentĂłw chitynowych. MoĹźna na niej zauwaĹźyÄ oczy zĹoĹźone i przyoczka (te mniejsze na Ĺrodku gĹowy) oraz czuĹki znajdujÄ ce siÄ poĹrodku gĹowy. W skĹad kaĹźdego czuĹka wchodzi trzonek, nóşki, i biczyk. Razem elementy te peĹniÄ rolÄ narzÄ du dotyku i czucia. PoniĹźej na dole gĹowy znajduje siÄ otwĂłr gÄbowy z czÄĹciÄ aparatu gÄbowego.
 {imageshow sl=14 sc=11 /}
Â
Â
W skĹad narzÄ du gÄbowego wchodzÄ :
- warga gĂłrna w formie wydĹuĹźonego prostokÄ ta, ktĂłry ogranicza otwĂłr gÄbowy od przodu
- nadgÄbie i podgÄbie, umoĹźliwiajÄ one otwieranie i zamykanie narzÄ du gÄbowego.
- Parzyste Ĺźuwaczki o szerokiej podstawie i koĹcach przypominajÄ cch swoim wyglÄ dem dĹuto
- Parzyste szczeki ĹciĹle poĹÄ czone z wargÄ dolnÄ w tzw. zespóŠwargowo- szczÄkowy
- warga dolna. W jej skĹad wchodzi podbrudek, broda, jÄzyczek zakoĹczony tzw. ĹyczeczkÄ , dwa przyjÄzyczki i parzyste gĹaszczki.
Â
Â
Wszystkie te narzÄ dy biorÄ udziaĹ w ssaniu pokarmu pĹynnego, tworzÄ c trÄ bke. NarzÄ d ten jest najlepiej rozwiniÄty u pszczóŠrobotnic. Odgrywa on bardzo waĹźnÄ rolÄ przy pobieraniu nektaru z roĹlin. U pszczóŠrasy Ĺrodkowoeuropejskiej dĹugoĹÄ trÄ bki 5,95-6,50 mm a u pszczóŠkaukaskich 7,05-7,27 mm. Jednym z miodĂłw ktĂłrych trudniej jest pozyskaÄ jest miĂłd koniczynowy z wzglÄdu na doĹÄ gĹÄboko ukryty nektar, dlatego jest on tak bardzo ceniony i trudny do uzyskania. Â
Â
Dodaj komentarz