UkĹad pokarmowy
UkĹÄ d pokarmowy pszczóŠi schemat obiegu pokarmu w rodzinie pszczelej.
PrzewĂłd pokarmowy pszczoĹy ma ksztaĹt rurki i wyróşnia siÄ w nim 3 odcinki. Sa nimi: jelito przednie, jelito Ĺrodkowe i jelito tylnie. Jelito przednie i tylnie wyĹcielone jest schitynowanym oskĂłrkiem. Jelito przednie rozpoczyna siÄ otworem gÄbowym, nastÄpnie przebiega przez gĹowÄ i tuĹĂłw i koĹczy siÄ w przedniej czÄĹci odwĹoka.
Jelito przednie pszczoĹy miodnej:
- gardziel – ma ksztaĹt dĹugiego lejkowatego worka. Jego Ĺciany sÄ silnie umiÄĹnione i pofaĹdowane, a ich przednia warstwa peĹni rolÄ zwieracza. Â
- przeĹyk – rozpoczyna siÄ na wysokoĹci czuĹkĂłw i jest dĹugÄ eleastycznÄ rurkÄ , ktĂłra w przedniej czÄĹci odwĹoka przechodzi w wole miodne.
- wole miodne – peĹni ona rolÄ zbiornika pokarmowego i zbiornika na wodÄ. To wĹaĹnie w wolu miodnym odbywa siÄ miesznie nektaru z enzymami pszczóŠoraz wstÄpny rozkĹad cukrĂłw. Enzymy pszczele zawarte sÄ w ich Ĺlinie. PojemnoĹÄ wola miodnego wynosi 57 mm3.
- przedĹźoĹÄ dek – Ma ksztaĹt gruszki z zagietym podkÄ tem prostym ogonkiem. Reguluje on przejĹcie pokarmu do jelita Ĺrodkowego oraz peĹni rĂłwnieĹź rolÄ sita. UmoĹźliwia on rĂłwnieĹź filtrowanie czÄĹci staĹych pokarmu, takich jak pyĹek od czÄĹci pĹynnej w wolu.
Jelita Ĺrodkowe pszczoĹy miodnej
Jelito Ĺrodkowe naszych drogich pszczóŠjest doĹÄ silnie pofaĹdowane. Jest zwiniete w ksztaĹcie pÄtli i wypeĹnia wiÄkszÄ czÄĹÄ odwĹoku. Jego dĹugoĹÄ wynosi okoĹo 10 mm u pszczóŠrobotnic, 13 u matki pszczelej i u trutni dochodzi aĹź do 19 mm. To wĹaĹnie w jelicie Ĺrodkowym odbywajÄ siÄ procesy trawienne i wchĹaniania pokarmu przez organizm pszczoĹy. Co ciekawe, podczas wydzielania sokĂłw trawiennych, komĂłrki jelita Ĺrodkowego ulegajÄ zĹuszczeniu i zniszczeniu, lecz dziÄki tzw.”zachyĹkom” lub “kryptom regeneracyjnym” komĂłrki te ulegajÄ odnowieniu.
Â
Jelito tylne pszczoĹy miodnej
Ostatnie najdalej zlokalizowane jelito jest jelito tylnie. MoĹźe je podzieliÄ na 2 odcinki :
- Jelito cienkie – jest ono silnie umiÄĹnione i ma postaÄ dĹugiej silnie prÄ Ĺźkowanej rurki
- Jelito proste i ma ksztaĹt gruszki i koĹczy siÄ ono otworem odbytowym.
 Oba te odcinki sÄ oddzielone od siebie zastawkÄ
Â
Z ukĹadem pokarmowym zwiÄ zane sa 3 rodzaje gruczoĹĂłw Ĺlinowych: sÄ to gruczoĹ wargi donej, gruczoĹ gardzielowy oraz gruczoĹ Ĺźuwaczkowy. Obecnie wiadomo Ĺźe u pszczóŠrobotnic ktĂłre produkuja mleczko pszczele najbardziej rozwiniÄty jest gruczoĹ gardzielowy, natomiast gruczoĹy Ĺźuwaczkowe u matek pszczelich speĹniajÄ jednÄ z waĹźniejszych rĂłl w Ĺźyciu rodziny pszczelej. GruczoĹy te odpowiedzialne sÄ za produkcjÄ dwĂłch feromonĂłw. Pierwszy z nich wpĹywa hamujÄ co na rozwĂłj jajnikĂłw u robotnic, a tym samym zapobiega powstawaniu trutĂłwek. Feromon ten ma rĂłwnieĹź funkcjÄ hamowania u pszczóŠzakĹadania matecznikĂłw, powoduje on rĂłwnieĹź zbijanie sie pszczóŠw kĹÄ b podczas rĂłjki. PeĹni on rĂłwnieĹź funkcjÄ wabika na trutnie, podczas lotu godowego matki. Drugi feromon stabilizuje tworzenie siÄ kĹÄbu i hamuje zakĹadanie matecznikĂłw. Dla odróşnienia u pszczóŠrobotnic w gruczole Ĺźuwaczkowym wystÄpuje feromon alarmowy. Â
Co jedzÄ pszczoĹy?Â
GĹĂłwny skĹadnik pokarmowy pszczóŠto wÄglowodany zawarte w miodzie, nektarze czy spadzi, oraz biaĹka i tĹuszcze zawarte w pyĹku, pierzdze i mleczku pszczelim. KrÄ Ĺźenie pokarmu w rodzinie pszczelej, ktĂłry pszczoĹy przynoszÄ do ula, pokazaliĹmy poniĹźej. Pokarm ten jest wykorzystywany do:
- karmienia czerwia
- karmienia matki pszczelej i pszczĂłl dorasĹych przebywajÄ cych w ulu.
- tworzenia zapasĂłw pod postaciÄ miodu i pierzgi
- produkji mleczka pszczelego
- produkcji wosku przez woszczarki.
Â
Â
Zobacz takĹźe:
Warroza – najwiÄkszy wrĂłg pszczelarzy i pszczĂłĹ
Â
Dodaj komentarz