Pierzga pszczela – Pszczeli chleb
Pierzga Pszczela – Pszczeli chleb
Pierzga pszczela mimo tego iĹź to pojÄcie brzmi bardzo skomplikowanie, to tak naprawdÄ Pierzga Pszczela jest pyĹkiem kwiatowym przetworzonym przez pszczoĹy. Co jest w niej takiego niezwykĹego? PoĹwiÄcie 5 minut na przeczytanie tego artykuĹu; a zapewniam was Ĺźe dowiecie siÄ wiele cennych rzeczy. No to lecimy.
Jak powstaje pierzga?Â
Jak juĹź pisaĹem wczeĹniej pierzga pszczela to przeksztaĹcone przez pszczoĹy obnóşa pyĹkowe. Proces przemiany pyĹku zaczyna siÄ juĹź na kwiatku. PszczoĹa zwilĹźa pyĹek pszczeli swojÄ ĹlinÄ . Ta czynnoĹÄ ma na celu zlepienie pyĹku pszczelego w celu dotransporotwania go do gniazda, inaczej pszczoĹa gubiĹaby pyĹek po drodze do ula. Tak zwilĹźony pyĹek pszczeli pszczoĹa szczesuje z ciaĹa i umieszcza je koszyczku umieszczonego na 3 parze odnurzy.
Pod wpĹywem Ĺliny w pyĹku rozpoczynajÄ siÄ zmiany. Przede wszystkim pyĹki tracÄ zdolnoĹÄ do kieĹkowania i stajÄ siÄ jaĹowe, niezdolne do zapĹodnienia. Rozpoczyna siÄ tez rozkĹad cukrĂłw zĹoĹźonych na cukry proste, gĹuwnie glukozÄ i fruktozÄ.Â
PszczoĹa mieszczÄ c w koszyczkach od 8 do 15 mg pyĹku wraca do ula i umieszcza go w pustej lub czÄĹciowo wypeĹnionej komĂłrce pszczelej. Na miejcu pszczoĹa wkĹÄ da do komĂłrki tylnie nóşki i z pomocÄ specjalnych kolcĂłw umieszczonych w Ĺrodkowej parze nóşek strÄ ca pyĹek do komĂłrki. Po strÄ ceniu pyĹu pszczoĹa wyrusza po nowÄ porcjÄ a dalszÄ opiekÄ nad pyĹkiem przejmujÄ pszczoĹy ulowe.
To pszczoĹy ulowe rozdrabniajÄ dodatkowo pyĹek za pomocÄ szczÄk i Ĺliny. NastÄpnie gĹowÄ ubijajÄ pyĹek robiÄ c miejce na kolejne porcje. W jednej komĂłrce pszczelej mieĹci siÄ okoĹo 175 mg pyĹku.Â
Â

Dalsze przemiany pyĹkĂłw zachodzÄ za sprawÄ mikroorganizmĂłw zawartych w slinie pszczoĹy. DziÄki temperaturze na poziomie 33-35 oC wewnÄ trz ula i wilgotnoĹci pyĹku pszczelego na poziomie 20-30%, nastÄpuje fermentacja w ktĂłrej wyniku ziarenka pyĹku pÄczniejÄ i pÄkajÄ . W trakcie tego procesu powstaje kwas mlekowy ktĂłrego stÄĹźenie w pyĹku moĹźe wynosiÄ nawet do 4%. W ten sposĂłb pierzga zyskuje smak przypominajÄ cy chleb Ĺźytni. To wĹaĹnie dziÄki temu kwasowi pierzga zyskaĹa nazwÄ chleba pszczelego, nazywanego rĂłwnieĹź przez rosyjskich pszczelarzy “chlebinÄ ”. EĂłwnieĹź dziÄki kwasowi mlekowemu, pierzga posiada wĹaĹciwoĹci konserwujÄ ce i moĹźe byÄ przechowywana przez dĹugi czas bez utraty swych wĹaĹciwoĹci leczniczych i zdrowotnych. Gdy pszczoĹy wypeĹniÄ pierzgÄ okoĹo 2/3 objÄtoĹci komĂłrki pszczelej, zalewajÄ tak przygotowanÄ pierzgÄ warstwÄ miodu, dziÄki ktĂłremu powstajÄ warunki beztlenowe i w pierzdze nie rozwijajÄ siÄ grzyby pleĹniowe.Â
Â
Pierzga dla zdrowia
 Pierzga to prawdziwa skarbnica witamin w tym kompleksu witamin z grupy B. Ich gĹĂłwna rola w naszym organizmie to udziaĹ w oddychaniu komĂłrek i pozyskiwaniu energii. Witaminy rozpuszczajÄ siÄ w wodzie i szybko siÄ rozkĹadajÄ w organizmie zwĹaszcza podczas podwyĹźszonego wysiĹku. PierzgÄ polecamy zatem wszystkim, zwĹaszcza sportowcom.
W skĹad pierzgi wchodzi wiele dobroczynnych substancji, witamin a wiele z nich czeka jeszcze na odkrycie. PisaliĹmy juĹź o witaminie B, ale jest pewien fakt ktĂłry udaĹo siÄ wykryÄ stosunkowo niedawno. Otóş w pierzdze wykryto kwas â -linolenowy (ALK) Cóş to takiego? Jest to kwas zwany dla nas wszystkich jako kwas Ď-3 (omega 3) O korzyĹciach tego kwasu przeczytasz tutaj. My podpowiemy tylko Ĺźe kwas ten przeciwdziaĹa starzeniu siÄ komĂłrek i wchodzi w skĹad suchej masy komĂłrek mĂłzgowych. Pierzga jest rĂłwnieĹź ĹşrĂłdĹem fitosteroli ktĂłre zmniejszajÄ wchĹanianie cholesterolu w jelicie.
Aktualizacja 7.01.2017 – Pierzga – wĹaĹciwoĹci lecznicze dla ludzi.
Â
Â
Znaczenie pierzgi dla pszczĂłĹ
Pierzga jest niezbÄdna pszczoĹom do prawidĹowego rozwoju. To wĹaĹnie dziÄki pierzdze czyli w wzbogaconym pyĹku pszczelim, pszczoĹy prawidĹowo siÄ odĹźywiajÄ , poniewaĹź tak samo jak dla nas pierzga ma wĹaĹciwoĹci lecznicze, tak samo chroni ona pszczoĹy przed chorobami i jest niezbÄdnym pokarmem ktĂłrym pszczoĹy karmiÄ siebie i swoje potomstwo. Bez pierzgi rodzina pszczela nie rozwija siÄ prawidĹowo.
Pierzga pszczela – Podsumowanie Â
Pierzga jest zatem skarbnicÄ mineraĹĂłw, witamin i aminokwasĂłw. Trzeba jednak pamiÄtaÄ Ĺźe pierzga poddana delikatnemu suszeniu traci czÄĹÄ swoich wĹaĹciwoĹci. Zawarte w niej aminokwasy wchodzÄ w reakcje z cukrami redukcyjnymi i znikajÄ . JakÄ zatem pierzgÄ kupowaÄ?
Jaka pierzga jest najlepsza? – Najlepsza jest pierzga niesuszona przechowywana w zamraĹźarce. To wĹaĹnie taka pierzga zachowuje najlepsze wĹaĹciwoĹci lecznicze. OczywiĹcie pierzgÄ przesuszonÄ teĹź polecamy, poniewaĹź ona rĂłwnieĹź posiada wiele wĹaĹciwoĹci leczniczych.
Opracowano na podstawie ksiÄ Ĺźki “Alchemia PszczóŔ Walerija A. Isidorowa
Dodaj komentarz