Miód Nektarowy. Co to oznacza?

Ślężański Miód Lipowy

Miód Nektarowy. Co to oznacza?

Miód nektarowy. O co w tym chodzi?

Coraz częściej otrzymujemy od Was informację odnośnie rodzajów miodu i tego jakie mają właściwości. Dziś nie mamy chyba żadnych wątpliwości i potwierdzają to badania, że każdy miód ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. W tym artykule chciałbym odpowiedzieć, Wam na coraz częściej pojawiające się pytanie: “Co to jest ten miód nektarowy, bo ja chciałabym/chciałbym dobry”. Już tłumaczę na przykładzie naszego Ślężańskiego NEKTAROWEGO miodu LIPOWEGO.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Oto słoik naszego Ślężańskie Nektarowego Miodu Lipowego, który wprawił w zakłopotanie już wiele osób.  Nie mówiąc o najpiękniejszej etykiecie i najwspanialszych graficznych pszczołach, lecz o informacji która znajduje się  na samym jej spodzie. Tak chodzi o słowo “Nektarowy”.  Ta informacja, musi być‡ zawarta na każdej etykiecie z miodem i jest ona wymagana prawnie od Grudnia 2014, nie powinna was dziwić‡ ta nazwa. Niestety, oprócz nowej ustawy i regulacji, nikt nie wyjaśnił o co właściwie chodzi. Już śpieszymy z wyjaśnieniami!

Czym jest nektar kwiatowy?

Nasz nektar jest niczym innym jak wydzieliną nektarników, które też bywają nazywane miodnikami. Są to gruczoły roślin, które wydzielają słodką ciecz (czytaj nektar), której zadaniem jest zwabienie owadów zapylających do siebie, by te mogły dokonać zapylenia. Rośliny, oprócz wabienia nektarem zwracają uwagę owadów na wiele sposobów, lecz tym zajmiemy się przy okazji innego artykułu.

Nektar, w zależności od rośliny, ma konsystencję raz rzadką, a raz bardziej wodnistą. Jego produkcja jest zależna od wielu czynników, takich jak gatunek rośliny, pogoda, grunt na którym rośnie roślina, wilgotność i zapewne jeszcze wiele innych czynników o których mogłem zapomnieć 😀

Jest to tak naprawdę roztwór wodny cukrów. Głównie głównie jest to glukoza i fruktoza, lecz pojawiają się również cukry bardziej złożone, co jak się domyślacie, zależy od roślin.

Proces powstawania miodu

Żeby to zrozumieć musimy cofnąć się do samego początku, czyli do tego jak wogóle powstaje miód i po co jest on potrzebny pszczole.

Pszczoły by zapewnić swoim braciom i siostrom pokarm, odbywają loty, podczas których odwiedzają różne rośliny. Głównym celem takich lotów są zazwyczaj woda, pyłek pszczeli czy właśnie nektar pochodzący z kwiatów, które akurat kwitną w ich zasięgu. Tą słodką ciecz pszczoły używają jak posiłek “energetyczny” czyli taka węglowodanowa bomba mocy, po którym śmigają jak oszalałe w po Waszej okolicy. Gdy pszczoła pobierze taki nektar kwiatowy udaje się z nim do ula, by przekazać go swoim siostrą, które zajmą się jego dalszym transportem i wzbogacaniem.

Dwa trudne słowa

Dwie rzeczy sprawiają, że nektar przestaje być tylko mieszaniną wodnistych cukrów. Mówimy o procesie trofalaksji wśród pszczół i wolu miodnym pszczoły. Co to za czary mary? Już tłumaczymy.

Wole miodne

Gdy pszczoła jest na kwiatku i spija z niego nektar za pomocą języczka, musi w jakiś sposób przetransportować ten nektar do ula. Rolę takiego pojemnika do którego pszczoła zabiera nektar jest, wole miodne. Najprościej mówiąc jest to taki jakby przedżołądek do którego pszczoła pobiera nektar. To właśnie w nim dochodzi do pierwszych zmian enzymatycznych i nektar zostaje wzbogacany enzymami i innymi dobrodziejstwami. Na zdjęciu obok możecie zobaczyć wole miodne. Zaznaczyliśmy go dla Was strzałką. Po powrocie do ula, podczas przekazywania sobie nektaru, zachodzą dodatkowe procesy wzbogacające miód enzymy oraz następuje powolne odparowywanie wody z nektaru.

Trafolaksja u pszczół czyli buzi buzi 😀

Gdy pszczoła lotna, w gwarze nazywana zbieraczką wraca do ula z nektarem przekazuje go dalej swoim siostrą i znowu leci w teren.

Trafolaksja u pszczoły miodnej polega na przekazywaniu nektaru pomiędzy siostrami (patrz zdjęcie obok) i następuje to o czym czytaliście przed chwilą, czyli następuje wzbogacanie enzymami i odparowywanie wody. W ten sposób transportowany jest on do plastrów woskowych gdzie pszczoły go magazynują.

Podsumowanie:

Miód nektarowy, jest miodem który powstał z nektaru wydzielanego przez nektarniki (miodniki) u roślin miododajnych. Podczas wielu procesów chemicznych zostało on wzbogacony pszczelimi enzymami i odparowana została z niego woda.

Opis na etykietach, miód lipowy czy rzepakowy określa z jakiej rośliny pochodził nektar. Zatem nie wpadajcie w panikę, widząc etykietę że kupujecie miód nektarowy lipowy.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Ślężański Miód Lipowy

Ślężański Miód Lipowy

Trafolaksja u pszczóły miodnej

Wole miodne pszczoły

Przeczytaliście? Podzielcie się opinią!

Jeśli przeczytaliście ten artykuł to zachęcamy Was do pozostawienia swoich pytań i komentarzy poniżej. Zapiszcie się również na newsletter by w natłoku informacyjnym nie zagubić naszych artykułów.

Zapisz się na newsletter!

Zostań z nami w kontakcie zapisując się na listę gdzie będziemy wysyłać jedynie ciekawe informacje i promocje na nasze miody i produkty pszczele.

Share this post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *