Czy kolor miodu ma wpĹyw na jego wĹaĹciowoĹci?
Kolor Miodu – od czego zaleĹźy kolor miodu i jakie ma to znaczenie dla konsumentĂłw
Â
Pytanie odnoĹnie kolorĂłw miodu od jakiegoĹ juĹź czasu nie dawaĹo mi spokoju, dlatego postanowiĹem zbadaÄ temat gĹÄbiej. Na poczÄ tek przejrzaĹem ksiÄ Ĺźki ktĂłre miaĹem pod rÄkÄ , ale niestety nic tam nie znalazĹem, nastÄpnie temat koloru miodu postanowiĹem podjÄ Ä na zaprzyjaĹşnionym forum pszczelarskim i zapytaÄ mÄ drzejszych i bardziej doĹwiadczonych kolegĂłw o pomoc. Tam podczas dyskusji dziÄki jednemu z kolegĂłw trafiĹem na bardzo ciekawy artykuĹ na temat tego jak przeprowadza siÄ badania koloru miodu. Plik jest naukowÄ rozprawkÄ co i jak siÄ bada (zaĹÄ czam go do pobrania na dole artykuĹu), ale znalazĹem tam rĂłwnieĹź informacjÄ co i ma wpĹyw na kolor miodu. Co za tym idzie moĹźemy na tej podstawie okreĹliÄ jakie miĂłd ma wĹaĹciwoĹci. Przynajmniej tak wynika z tej pracy.
Â
PoniĹźszy artykuĹ zostaĹ sporzÄ dzony na podstawie pracy zawartej w Columella – Journal of Agricultural and Environmental Sciences vol. 3 No.1 z 2016 roku.
TytuĹ artykuĹu: Colour indentification of honey and methodical development of its instrumental measuring
Nie byĹo sensu caĹkowitego tĹumaczenia tej pracy, poniewaĹź ponad poĹowa skupia siÄ na metodach i porĂłwnaniu badaĹ miodĂłw przy pomocy metody Levibond oraz chromatomertu Minolta. SÄ one oczywiĹcie waĹźne, ale na potrzeby tego artykuĹu nie bÄdÄ ich przedstawiaĹ. OczywiĹcie dla zainteresowanych tematem i chcÄ cych poczytaÄ, do czego zachÄcam, na koĹcu artykuĹu znajduje siÄ zaĹÄ cznik z pracÄ ktĂłra byĹa wykorzystana do stworzenia tego artykuĹu.
Â
Â
SkÄ d siÄ bierze kolor miodu?
Jak kaĹźdy z was wie miĂłd jest smakoĹykiem, ktĂłry powstaje w procesie przetwarzania nektaru kwiatowego przez pszczoĹy miodne (Apis Mellifera). Jest to przesycony roztwĂłr cukrowy, ktĂłrego gĹĂłwnymi skĹadnikami sÄ cukry, tj. glukoza, fruktoza, rabinoza czy galaktoza. ZawartoĹÄ wody miodzie zazwyczaj waha siÄ w zaleĹźnoĹci od jego gatunku, w granicach 18% -22%. NaleĹźy jednak pamiÄtaÄ, Ĺźe oprĂłcz cukrĂłw, miĂłd, zawiera jeszcze inne skĹadniki np: mineraĹy, aminokwasy, barwniki, kwasy organiczne, enzymy, witaminy, oraz substancje aromatyczne, ktĂłre odróşniajÄ miĂłd od “pseudomiodĂłw”.  Kolor miodu jest okreĹlany przez jego skĹad (np. zawartoĹÄ mineraĹĂłw) oraz przez rodzaj polifenoli. PoĹrĂłd gĹĂłwnych substancji koloryzujÄ cych sÄ , flawonoidy a najwaĹźniejsze z nich to (Np .: 6-flawonol, 4-flawonol, pinocembrin, pinobanksin, galangine, luteoline) (Szalay, 2002; TurkmeĹski i wsp., 2005; Gheldof i Engeseth, 2002; Gheldof et al., 2002). Spektrum kolorĂłw miodu zaczyna siÄ od koloru praktycznie biaĹego poprzez bursztynowy, şóĹty aĹź do koloru czarnego.
Â
Ciekawostka – Zielony MiĂłd
 JakiĹ czas temu ukazaĹa siÄ informacja o powstaniu zielonego miodu w Alzacji we Francji.
Obserwacja wykazaĹa, Ĺźe pszczoĹy zamiast lataÄ do kwitnÄ cych dolin Alzacji, udawaĹy siÄ do wytwĂłrni biogazu, ktĂłra przetwarza odpady z fabryki koncernu Mars produkujÄ cej kolorowe cukierki M&M’s
Â


Â
Jaki wpĹyw ma kolor miodu na nasze zdrowie?
Ale wrĂłÄmy do kolorĂłw miodu i ich znaczenia dla naszego zdrowia. Teorii i przypadkĂłw leczenia miodem jest wiele i kaĹźdorazowo dziaĹa on inaczej na kaĹźdego. Jednemu poprawi zdrowie bardziej, drugiemu mniej. Wg. analizowanej przeze mnie pracy wynika Ĺźe istnieje ĹcisĹa korelacja miÄdzy kolorem i skĹadnikami mineralnymi, zawartoĹciÄ pyĹkĂłw, pochodzeniem roĹliny, pochodzeniem geograficznym, a takĹźe miÄdzy kolorem i cechami fizycznymi takimi jak, przewodnictwo elektryczne. Istnieje rĂłwnieĹź stwierdzenie, Ĺźe kolor miodu zaleĹźy rĂłwnieĹź od zawartoĹci popioĹu w miodzie (spokojnie czarne miody nie maja go wiÄcej) oraz czasu i temperatury jego przechowywania. RĂłwnieĹź, zawartoĹÄ aminokwasĂłw i mineraĹĂłw ma znaczenie. SÄ one liczniejsze w ciemnych miodach, a takĹźe majÄ wiÄcej tyrozyny i tryptofanu w swoim skĹadzie, natomiast jaĹniejsze miody zawierajÄ ich mniej. Badania wykazaĹy rĂłwnieĹź Ĺźe istnieje zwiÄ zek pomiÄdzy kolorem i zawartoĹciÄ Â przeciwutleniaczy w miodzie. WedĹug niektĂłrych badaczy, ciemniejsze miody, majÄ wyĹźszÄ zawartoĹÄ antyoksydantĂłw. Jakie to ma dla nas znaczenie? Otóş takie, Ĺźe poszukujÄ c “najzdrowszego”, musi wziÄ Ä wszystkie te skĹadniki pod uwagÄ.
Â
Krystalizacja
Podczas procesu krystalizacji kolor miodu zmienia siÄ, zazwyczaj staje siÄ on jaĹniejszy. PrzykĹad: MiĂłd rzepakowy jest koloru jasno şóĹtego w postaci pĹynnej, a po skrystalizaowaniu jest biaĹy.
Â
Podsumowanie
Z analizy badaĹ przeprowadzonych wynika wiÄc, Ĺźe miody ciemne zawierajÄ w swoim skĹadzie wiÄcej antyoksydantĂłw, oraz flawanoidĂłw ktĂłre nadajÄ miodowi ciemniejszego koloru. Tak wiÄc jeĹli chcemy kupowaÄ miĂłd ktĂłry jest najzdrowszy, powinniĹmy szukaÄ miodĂłw ciemnych, chodĹş nie jest to reguĹÄ powinniĹmy szukaÄ takich miodĂłw jak spadziowy, gryczany, chociaĹź nie wszystkim mogÄ one posmakowaÄ, lecz co do jednego nie mam wÄ tpliwoĹci. PowinniĹmy kupowaÄ miĂłd taki ktĂłry nam smakuje, starajÄ c unikaÄ siÄ miodĂłw marketowych i wÄ tpliwej jakoĹci ale to juĹź wiecie z tego artykuĹu.
Mam nadzieje Ĺźe skorzystanie z tej wiedzy i przyda siÄ wam, przy zakupie miodĂłw. Nasze miody oczywiĹcie moĹźecie jeszcze nabyÄ pod adresem admin@slezanskiemiody.com do czego was serdecznie zachÄcam. Koniecznie podzielcie siÄ tym artykuĹem na Facebooku i innych portalach spoĹecznoĹciowych.
Dodaj komentarz