Bzykająca przyczepka podbija świat!

 

Od 4 lat prowadząc małą pasiekę postanowiłem zrobić coś więcej.

Po co?

Żeby każdy zobaczył że można coś zmienić. Zarówno w świecie pszczół jak i w swoim życiu!

Zacząłem prowadzić warsztaty pszczelarskie dla dzieci. Coś co kompletnie zapanowało nad moją głową :D

Serio zapytaj mnie o pszczoły a opowiem ci wizję na 10 lat do przodu. 

A warsztaty cóż. Ciągle je rozwijamy i podnosimy poziom edukacyjny.

Tym razem wydajemy materiały edukacyjne i zakupujemy wyjątkową maskotkę edukacyjną.

A jak uda się uzbierać więcej, to podbijamy świat a dokładnie Berlin.

Zainteresowany? Już wkrótce ruszamy!

Start! - 16 Listopada godzina 19:00

wtorek, 14 październik 2014 13:27

Układ pokarmowy

Ukłąd pokarmowy pszczół i schemat obiegu pokarmu w rodzinie pszczelej.

Przewód pokarmowy pszczoły ma kształt rurki i wyróżnia się w nim 3 odcinki. Sa nimi: jelito przednie, jelito środkowe i jelito tylnie. Jelito przednie i tylnie wyścielone jest schitynowanym oskórkiem. Jelito przednie rozpoczyna się otworem gębowym, następnie przebiega przez głowę i tułów i kończy się w przedniej części odwłoka.

Jelito przednie pszczoły miodnej:

  • gardziel - ma kształt długiego lejkowatego worka. Jego ściany są silnie umięśnione i pofałdowane, a ich przednia warstwa pełni rolę zwieracza.  
  • przełyk - rozpoczyna się na wysokości czułków i jest długą eleastyczną rurką, która w przedniej części odwłoka przechodzi w wole miodne.
  • wole miodne - pełni ona rolę zbiornika pokarmowego i zbiornika na wodę. To właśnie w wolu miodnym odbywa się miesznie nektaru z enzymami pszczół oraz wstępny rozkład cukrów. Enzymy pszczele zawarte są w ich ślinie. Pojemność wola miodnego wynosi 57 mm3.
  • przedżołądek - Ma kształt gruszki z zagietym podkątem prostym ogonkiem. Reguluje on przejście pokarmu do jelita środkowego oraz pełni również rolę sita. Umożliwia on również filtrowanie części stałych pokarmu, takich jak pyłek od części płynnej w wolu.

Jelita środkowe pszczoły miodnej

Jelito środkowe naszych drogich pszczół jest dość silnie pofałdowane. Jest zwiniete w kształcie pętli i wypełnia większą część odwłoku. Jego długość wynosi około 10 mm u pszczół robotnic, 13 u matki pszczelej i u trutni dochodzi aż do 19 mm. To właśnie w jelicie środkowym odbywają się procesy trawienne i wchłaniania pokarmu przez  organizm pszczoły. Co ciekawe, podczas wydzielania soków trawiennych, komórki jelita środkowego ulegają złuszczeniu i zniszczeniu, lecz dzięki tzw."zachyłkom" lub "kryptom regeneracyjnym"  komórki te ulegają odnowieniu.

 

Jelito tylne pszczoły miodnej

Ostatnie najdalej zlokalizowane jelito jest jelito tylnie. Może je podzielić na 2 odcinki :

  • Jelito cienkie - jest ono silnie umięśnione i ma postać długiej silnie prążkowanej rurki
  • Jelito proste i ma kształt gruszki i kończy się ono otworem odbytowym.

 Oba te odcinki są oddzielone od siebie zastawką

 

Z układem pokarmowym związane sa 3 rodzaje gruczołów ślinowych: są to gruczoł wargi donej, gruczoł gardzielowy oraz gruczoł żuwaczkowy. Obecnie wiadomo że u pszczół robotnic które produkuja mleczko pszczele najbardziej rozwinięty jest gruczoł gardzielowy, natomiast gruczoły żuwaczkowe u matek pszczelich spełniają jedną z ważniejszych ról w życiu rodziny pszczelej. Gruczoły te odpowiedzialne są za produkcję dwóch feromonów. Pierwszy z nich wpływa hamująco na rozwój jajników u robotnic, a tym samym zapobiega powstawaniu trutówek. Feromon ten ma również funkcję hamowania u pszczół zakładania mateczników, powoduje on również zbijanie sie pszczół w kłąb podczas rójki. Pełni on również funkcję wabika na trutnie, podczas lotu godowego matki. Drugi feromon stabilizuje tworzenie się kłębu i hamuje zakładanie mateczników. Dla odróżnienia u pszczół robotnic w gruczole żuwaczkowym występuje feromon alarmowy.  

Co jedzą pszczoły? 

Główny składnik pokarmowy pszczół to węglowodany zawarte w miodzie, nektarze czy spadzi, oraz białka i tłuszcze zawarte w pyłku, pierzdze i mleczku pszczelim. Krążenie pokarmu w rodzinie pszczelej, który pszczoły przynoszą do ula, pokazaliśmy poniżej. Pokarm ten jest wykorzystywany do:

  • karmienia czerwia
  • karmienia matki pszczelej i pszczól dorasłych przebywających w ulu.
  • tworzenia zapasów pod postacią miodu i pierzgi
  • produkji mleczka pszczelego
  • produkcji wosku przez woszczarki.

 

 


Zobacz także:

Rozwój pszczoły miodnej

Warroza - największy wróg pszczelarzy i pszczół

 

środa, 09 lipiec 2014 00:00

Rozwój pszczoły miodnej

Rodzina pszczela - schemat rozwoju.

Cała rodzina pszczela - pszczoły robotnice, trutnie, jak również sama matka pszczela (nazywana również królową) powstają z jednakowych jajeczek złożonych przez królową do specjalnie przygotowanej do tego celu komórki. Złożone jajeczko ma kształt malutkiego białego pręcika i ma około 1,5 mm. Składanie jajeczek przez matkę pszczelą jest nazywane czerwieniem matki.

Składanie jajeczek - Czerwienie Matki Pszczelej

W specjalnie przygotowanych plastrach, matka pszczela składa jajeczka, lecz proces ten jest o wiele bardziej złożony niż możę się wydawać. Wcześniej, komórki pszczele, przygotowywane są przez pszczoły robotnice. O ilości komórek przeznaczonych do wychowu pszczół i trutni, decyduje nie tylko matka pszczela, ale również same pszczoły  robotnice. Decyzje o tym czy z komórki wykluje się pszczoła czy truteń podejmuje sama matka pszczela. Przed złożeniem jajeczek, każda komórka jest kontrolowana przez królową. W tym celu królowa opuszcza głowę do komórki i sprawdza ją czułkami. Jeśli komórka jest duża, to zostanie do niej złożone jajeczko niezapłodnione, to wykluje się z niego truteń. Natomiast jeśli komórka jest mniejsza, to zostaje w niej złożone jajeczko zapłodnione, z którego wykluje się pszczoła robotnica. Komórka z którego wykluwa sie matka pszczela wygląda natomiast o wiele innaczej. Jest ona umieszczona w pozycji pionowej, inaczej niż komórki pszczele i trutowe, które umieszczone są w poziomie aby maksymalnie wykorzystać miejsce w gnieździe. Komórka z której wykluwa się matka ma średnice o wiele większą bo jest to aż 9mm. Po złożeniu jajeczka taka komórka zostaje prawie całkowice zatkane i pozostawiona zostaje tylko niewielka szczelina w wielkości 5,4mm.

Robotnice

Z zapłodnionego jajeczka, które matka pszczela składa w komórce pszczelej, znajdującej się w plastrze woskowym, w naturalnych warunkach, jeśli rodzina pszczela nie jest chora, wykluwa się pszczoła robotnica. Przy temperaturze wynoszącej 35 stopni Celciusza, po trzech dobach, czyli po 72 godzinach, z jaja wydostaje się 1,5 mm długości biała larwa pszczoły. Natychmiast jest ono karmione mleczkiem pszczelim, przez młode pszczoły robotnice, które jest ich jedynym pożywieniem przez następne 36 do 48 godzin życia. Potem, larwy karmione są już mieszanką miodu i pyłku. Po upływie około sześciu dni, mała larwa przeistacza się w wyprostowaną białą larwę zajmując całą komórkę. Ciekawostką jest, że zwiększa ona swoją wagę niemal 500 krotnie, co jest efektem niemal 2-3 tysięcy karmień. W tej fazie larwa zaczyna się przepoczwarzać, powoli rozciągając wokół siebie delikatny biały kokon. Larwa zamyka się w nim, zostawiająć tylko małą przestrzeń przez którą wydala. Po zamknięciu komórki pszczelej, larwa rozciąga się na całą długość kokonu i tam przechodzi stadium przedpoczwarki, następnie poczwarki i wygryza się z jako dojrzała pszczoła po 21 dniach w otoczeniu kokonu. Dojrzała pszczoła która wygryzła się z komórki pszczelej nazywana jest imago.

                                      

Matka pszczela

Larwa matki pszczelej, jest dokłanie taka sama jak larwa pszczół robotnic. Jej kod genetyczny jest dokładnie taki sam jak kod genetyczny pszczół robotnic. Całym sekret w wychowie matek przez pszczoły, leży w jej bogatej w mleczko pszczele diecie, jak i w komórce gdzie rozwija się larwa, zwanej przez pszczelarzy matecznikiem. To wewnątrz niego larwa stopniowo przepoczwarza się w dorosłą matkę pszczelą. Jajeczko złożone na dnie komórki, zmienia się w larwe w ciągu 3 dni. Gdy temperatura w środowisku wynosi od 34,5 do 35 stopni, to stadium poczwarki trwa 8 dni, czas ten może się jednak wydłużyć do trzech dni. Matka znajdująca się w specjanie przygotowaniej komórce w kształcie sopla przepoczwarza się w dorosłą królową w ciągu ośmiu dni, dorosła królowa przegryza zasklep z wosku i wydostaje się na zewnątrz kokonu.

                                    Plaster z matecznikiem u dołu ramki   Znakowana matka pszczela

Trutnie

Trutnie mają wśród wszystkich pszczół najdłuższy 24 dniowy cykl rozwojowy. Komórka trutnia jest większa od komórki pszczelej i bardziej może przypominać komórkę matki pszczelej, niż komórkę pszczoły robotnicy. Trutnie są pszczołami które powstają z niezapłodnionych larw matki pszczelej. Dość znacznie różnią się od pszczół budową i rolą w rodzine pszczelej.

Truteń z charakterystycznymi dużymi oczami
 
 

Przepływ pokarmu w rodzinie pszczelej

 

 

Dział: O pszczołach

Bzykająca przyczepka podbija świat!

Subskrybuj

Wpisując się na listę mailingową otrzymasz od nas nasze aktualne promocje. Spokojnie, twój mail nie zostanie przekazany osobom trzecim.

Wkrótce przekażemy ci również wiadomości o nowych artykułach. Będą to artykuły ciekawe, pozbawione reklam, a przesycone wiedzą o pszczołach i ich świecie.