Kwas mrówkowy - Wiadomości wstępne

Kwas mrówkowy był jednym z pierwszych skutecznych preparatów stosowanych przeciwko warrozie, gdy poraz pierwszy pojawiła się w Polsce. Nadal jest ona stosowana w wielu Pasiekach w Polsce. My w naszych szeregach posiadamy również wielu pszczelarzy którzy skutecznie eliminują warrozę kwasem mrówkowym. Stosując go należy pamiętać że jest to kwas, więc należy zachować wszelkie środki ostrożności. Mimo tego że zawsze istnieje ryzyko stosowania tego kwasu, wiele czynników przemawia za jego dalszym stosowaniem.

Zalety stosowania kwasu mrówkowego

  • Skuteczność kwasu mrówkowego to 98% przy zwalczaniu warrozy.
  • Kwas mrówkowy zabija warrozę zarówno na dorosłych pszczołach, jak i na larwach pszczół znajdujących się pod zasklepem. 
  • Bardzo łatwo ulega rozkładowi i nie zanieczyszcza wosku i miodu 
  • Warroza nie uodparnia się na kwas mrówkowy

Wady stosowania kwasu mrówkowego

  • Nieumiejętnie użyty i w zbyt dużym stężeniu może toksycznie wpływać na pszczoły i czerw
  • Dla niedoświadczonego pszczelarza stanowi zagrożenie
  • Stosowanie kwasu mrówkowego wymaga czasu i jest pracochłonne w dużych pasiekach towarowych

 

 Jak stosować kwas mrówkowy przy leczeniu warrozy?

Przez wiele lat, odkąd warroza pojawiła się w polskich pasiekach, starano się odnaleźć optymalny sposób na podawanie kwasu mrówkowego pszczołom. Używano oprysków kwasem mrówkowym rozrzedzonego w syropie cukrowym, starano się odparowywać kwas w różny sposób. Obecnie jest wiele różnego rodzaju dozowników do kwasu mrówkowego. Koszt ich wacha się od 2 złotych za najbardziej podstawowy plastikowy odparowywacz i sięgają aż 100 zł za sztukę. Stosując najpopularniejsze obecnie parowniki, należy pamiętać o tym by ustawiać je na

Najnowszego generacji parowniki mocowane są do pustej ramki, a następnie umieszczane w pobliżu czerwiu. Kwas w takich parownikach umieszczany jest w zamkniętej plastikowej komorze, skąd niewielkie jego ilości odparowywane są poprzez bibułkę. Do tego rodzaju parowników stosuje się kwas mrówkowy 60%. Przyjmuje się że około 10 ml kwasu powinno odparować dobowo z korpusu w którym pszczoły obsiadają 10 ramek.  

Obecnie wśród pszczelarzy przyjmuje się że istotną kwestię do odnoścnie zastosowania ego kwasu. Jest on dość lekki i stosunkowo łatwo paruje. Temperatura parowania to 20 oC, lecz pszczelarze spierają się między sobą uznając że kwas ten paruje w temperaturze od 15-30 oC. Dla początkujących pszczelarzy zalecamy na początek użycie ilości około 20-30 ml. Po tygodniu od pierwszego użycia powinniśmy podać kwas jeszcze raz. Bardziej doświadczeni pszczelarze jednak stosują większe ilości tego kwasu. 

{uniform form=5/}

NAJNOWSZE ARTYKUŁY
Podbijamy świat dzięki Fanom!

Bzykająca przyczepka podbija świat  Tak moi drodzy naprawdę udało się w zaledwie 30 dni wyko

Read more
Ślężańskie Miody - miody z Sobótki i okolic Wrocławia i Świdnicy
LagnapisO nas

Ślężańskie Miody - Chronimy Bzykający świat Słodkości Chronimy Jesteśmy jak pszczoły. Miód dla na

Read more
Cele na 2018 rok - czyli będzie się działo / 1 kwartał
LagnapisO nas

Cele na 2018 rok  Już po sylwestrze i korki z szampana zostały wystrzelone, morze napojów pr

Read more
Podsumowanie 2017
LagnapisO nas

Ślężańskie Miody - Szybkie podsumowanie 2017 - czyli co tam żeśmy nabzykali w 2017 roku

Read more
Bzykająca przyczepka podbija świat

Darz miód! Serdeczenie witamy Cię w naszym projekcie. Dlaczego piszę w naszym, bo tak naprawdę te

Read more
Właściwości lecznicze miodu przy leczeniu chorób układu krążenia i serca

Właściwości lecznicze miodu przy leczeniu chorób układu krążenia i serca   Żebyśmy mogli właściwie

Read more
Zobacz również

nASZĄ MISJĄ JEST EDUKACJA I OCHRONA ZAPYLACZY

Tu jesteśmy

Kontakt

Daniel Borak
Zaułek świdnicki 2

55-050 Sobótka

tel. 783824561
Email: admin(@)slezanskiemiody.pl

Znajdziesz nas rówież w różnego rodzaju social mediach. Facebook, Instagram, Twitter, You Tube, czy na Snapie.