Bzykająca przyczepka podbija świat!

 

Od 4 lat prowadząc małą pasiekę postanowiłem zrobić coś więcej.

Po co?

Żeby każdy zobaczył że można coś zmienić. Zarówno w świecie pszczół jak i w swoim życiu!

Zacząłem prowadzić warsztaty pszczelarskie dla dzieci. Coś co kompletnie zapanowało nad moją głową :D

Serio zapytaj mnie o pszczoły a opowiem ci wizję na 10 lat do przodu. 

A warsztaty cóż. Ciągle je rozwijamy i podnosimy poziom edukacyjny.

Tym razem wydajemy materiały edukacyjne i zakupujemy wyjątkową maskotkę edukacyjną.

A jak uda się uzbierać więcej, to podbijamy świat a dokładnie Berlin.

Zainteresowany? Już wkrótce ruszamy!

Start! - 16 Listopada godzina 19:00

sierpnia 01, 2015 7162razy

Pierzga pszczela - Pszczeli chleb

Oceń ten artykuł
(1 głos)
Pierzga Pszczela - chleb pszczeli powstały z pyłku kwiatowego Pierzga Pszczela - chleb pszczeli powstały z pyłku kwiatowego Ślężańskie Miody

Pierzga Pszczela - Pszczeli chleb

Pierzga pszczela mimo tego iż to pojęcie brzmi bardzo skomplikowanie, to tak naprawdę Pierzga Pszczela jest pyłkiem kwiatowym przetworzonym przez pszczoły. Co jest w niej takiego niezwykłego? Poświęcie 5 minut na przeczytanie tego artykułu; a zapewniam was że dowiecie się wiele cennych rzeczy. No to lecimy.

Jak powstaje pierzga? 

Jak już pisałem wcześniej pierzga pszczela to przekształcone przez pszczoły obnóża pyłkowe. Proces przemiany pyłku zaczyna się już na kwiatku. Pszczoła zwilża pyłek pszczeli swoją śliną. Ta czynność ma na celu zlepienie pyłku pszczelego w celu dotransporotwania go do gniazda, inaczej pszczoła gubiłaby pyłek po drodze do ula. Tak zwilżony pyłek pszczeli pszczoła szczesuje z ciała i umieszcza je  koszyczku umieszczonego na 3 parze odnurzy.

Pod wpływem śliny w pyłku rozpoczynają się zmiany. Przede wszystkim pyłki tracą zdolność do kiełkowania i stają się jałowe, niezdolne do zapłodnienia. Rozpoczyna się tez rozkład cukrów złożonych na cukry proste, głuwnie glukozę i fruktozę. 

Pszczoła mieszcząc w koszyczkach od 8 do 15 mg pyłku wraca do ula i umieszcza go w pustej lub częściowo wypełnionej komórce pszczelej. Na miejcu pszczoła wkłąda do komórki tylnie nóżki i z pomocą specjalnych kolców umieszczonych w środkowej parze nóżek strąca pyłek do komórki. Po strąceniu pyłu pszczoła wyrusza po nową porcję a dalszą opieką nad pyłkiem przejmują pszczoły ulowe.

To pszczoły ulowe rozdrabniają dodatkowo pyłek za pomocą szczęk i śliny. Następnie głową ubijają pyłek robiąc miejce na kolejne porcje. W jednej komórce pszczelej mieści się około 175 mg pyłku. 

 

Pierzga pszczela to przetworzony pyłek pszczeli
Ślężańskie Miody - pierzga pszczela w plastrze pszczelim

Dalsze przemiany pyłków zachodzą za sprawą mikroorganizmów zawartych w slinie pszczoły. Dzięki temperaturze na poziomie 33-35 oC wewnątrz ula i wilgotności pyłku pszczelego na poziomie 20-30%, następuje fermentacja w której wyniku ziarenka pyłku pęcznieją i pękają. W trakcie tego procesu powstaje kwas mlekowy którego stężenie w pyłku może wynosić nawet do 4%. W ten sposób pierzga zyskuje smak przypominający chleb żytni. To właśnie dzięki temu kwasowi pierzga zyskała nazwę chleba pszczelego, nazywanego również przez rosyjskich pszczelarzy "chlebiną". Eównież dzięki kwasowi mlekowemu, pierzga posiada właściwości konserwujące i może być przechowywana przez długi czas bez utraty swych właściwości leczniczych i zdrowotnych. Gdy pszczoły wypełnią pierzgą około 2/3 objętości komórki pszczelej, zalewają tak przygotowaną pierzgę warstwą miodu, dzięki któremu powstają warunki beztlenowe i w pierzdze nie rozwijają się grzyby pleśniowe. 

 

Pierzga dla zdrowia

 Pierzga to prawdziwa skarbnica witamin w tym kompleksu witamin z grupy B. Ich główna rola w naszym organizmie to udział w oddychaniu komórek i pozyskiwaniu energii. Witaminy rozpuszczają się w wodzie i szybko się rozkładają w organizmie zwłaszcza podczas podwyższonego wysiłku. Pierzgę polecamy zatem wszystkim, zwłaszcza sportowcom.

W skład pierzgi wchodzi wiele dobroczynnych substancji, witamin a wiele z nich czeka jeszcze na odkrycie. Pisaliśmy już o witaminie B, ale jest pewien fakt który udało się wykryć stosunkowo niedawno. Otóż w pierzdze wykryto kwas ∝ -linolenowy (ALK) Cóż to takiego? Jest to kwas zwany dla nas wszystkich jako kwas ω-3 (omega 3) O korzyściach tego kwasu przeczytasz tutaj. My podpowiemy tylko że kwas ten przeciwdziała starzeniu się komórek i wchodzi w skład suchej masy komórek mózgowych. Pierzga jest również źródłem fitosteroli które zmniejszają wchłanianie cholesterolu w jelicie.

Aktualizacja 7.01.2017 - Pierzga - właściwości lecznicze dla ludzi.

 

 

Znaczenie pierzgi dla pszczół

Pierzga jest niezbędna pszczołom do prawidłowego rozwoju. To właśnie dzięki pierzdze czyli w wzbogaconym pyłku pszczelim, pszczoły prawidłowo się odżywiają, ponieważ tak samo jak dla nas pierzga ma właściwości lecznicze, tak samo chroni ona pszczoły przed chorobami i jest niezbędnym pokarmem którym pszczoły karmią siebie i swoje potomstwo. Bez pierzgi rodzina pszczela nie rozwija się prawidłowo.

Pierzga pszczela - Podsumowanie  

Pierzga jest zatem skarbnicą minerałów, witamin i aminokwasów. Trzeba jednak pamiętać że pierzga poddana delikatnemu suszeniu traci część swoich właściwości. Zawarte w niej aminokwasy wchodzą w reakcje z cukrami redukcyjnymi i znikają. Jaką zatem pierzgę kupować?

Jaka pierzga jest najlepsza? - Najlepsza jest pierzga niesuszona przechowywana w zamrażarce. To właśnie taka pierzga zachowuje najlepsze właściwości lecznicze. Oczywiście pierzgę przesuszoną też polecamy, ponieważ ona również posiada wiele właściwości leczniczych.

Opracowano na podstawie książki "Alchemia Pszczół" Walerija A. Isidorowa

Ostatnio zmieniany niedziela, 08 styczeń 2017 17:23

Artykuły powiązane

Więcej w tej kategorii: « Wosk Pszczeli

3 komentarzy

  • Link do komentarza Lagnapis niedziela, 08 styczeń 2017 17:17 napisane przez Lagnapis

    dziękuję za komentarze. zabieram się do szczegółowe opisanie cech pierzgi i jej właściwości.

  • Link do komentarza kasia wtorek, 22 listopad 2016 20:05 napisane przez kasia

    Również polecam Habaicyne z pierzgą! U mnie efekty było widać już po 2 tygodniach stosowania!

  • Link do komentarza natka niedziela, 02 październik 2016 00:40 napisane przez natka

    Brakuje mi trochę więcej nt. właściwości pierzgi w artykule. Polecam doczytać jak wpływa na organizm pierzga pszczela np. tutaj: habaicyna.pl
    I zastanowić się nad systematycznym zażywaniem. Profilaktyka! Pozdrawiam

Zaloguj się, by skomentować

Subskrybuj

Wpisując się na listę mailingową otrzymasz od nas nasze aktualne promocje. Spokojnie, twój mail nie zostanie przekazany osobom trzecim.

Wkrótce przekażemy ci również wiadomości o nowych artykułach. Będą to artykuły ciekawe, pozbawione reklam, a przesycone wiedzą o pszczołach i ich świecie.