{imageshow sl=84 sc=40 /}

Ślężański Miód Pitny Czym jest miód pitny? Jakie są jego rodzaje i dlaczego jest tak smaczny, co łączy go z Polską i jak się go wytwarza tego wszystkiego dowiesz się z tego rozdziału. Gotowy na podróż przez całe wieki tradycji? Ślężański Miód Pitny- Co to jest miód pitny? Odpowiedz jest bardzo prosta. Jest to napój alkoholowy, o charakterze zbliżonym do wina, ponieważ uzyskiwany jest poprzez fermentacje alkoholową tzw. "brzeczki miodowej". Brzeczka miodowa jest to nic innego jak miód (najlepiej) płynny, inaczej nazywany "patoką", zmieszany z wodą. Brzeczka miodowa może zawierać tylko prawdziwy miód i wodę, może być też dodatkowo zaprawiona…
lipca 12, 2014
Artykuł w trakcie tworzenia.....
lipca 11, 2014
W trakcie tworzenia......
lipca 11, 2014
lipca 11, 2014
Mleczko pszczele należy do produktów pasiecznych wykazujących zarówno właściwości odżywcze, jak i biotyczne, co uzasadnia jego bogaty skład. W medycynie ludowej produkt ten znany był od bardzo dawna. Obecnie badania naukowe jak i kliniczne umożliwiają przyznanie racji ludowym uzdrowicielom co do jego niezwykłych właściwości. Mleczko pszczele jest produkowane przez gruczoły gardzielowe młodych pszczół-robotnic, od 5 do 14 dnia życia. Ma konsystencję gęstej śmietany, jest koloru białego z perłowym odcieniem, posiada specyficzny, lekko kwaśny smak. Mleczkiem pszczelim karmione są wszystkie larwy w rodzinie pszczelej do 3 dnia życia, a larwy, z których powstają matki pszczele - do 5 dnia życia i…
lipca 11, 2014
Ślężańskie Miody - Wosk pszczeli Wosk pszczeli jest wytwarzany przez cztery pary gruczołów woskowych, znajdujących się pomiędzy segmentami na brzusznej stronie ciała robotnicy. Wosk wypływający na powierzchnie lusterek woskowych zastyga tam tworząc tz. łuseczki woskowe. Pszczoły zbierają je za pomocą obnuży i przy pomocy żuwaczek zmiękczają je i budują z nich plastry. Wosk wypacany jest przez pszczoły przez cały rok, nawet w zimie, czego dowodem są liczne miseczki woskowe spotykane na dennicy ula podczas osypu zimowego. Pozyskiwkiwanie wosku w pasiekach amatorskich pozyskiwanie utrzymuje się na poziomie około 0,3 kg od jednej rodziny, zaś w pasiekach zawodowych około 1 kg. Wosk,…
lipca 11, 2014
Pyłek pszczeli Pyłek kwiatowy - bogate źródło aminokwasów, mikroelementów i witamin, lekko strawne białko roślinne. W skład białka pyłku wchodzą: globuliny, peptony, aminokwasy: histydyna, lizyna, arginina, tyrozyna, metionina, alanina, walina, fenyloalanina, izoleucyna, seryna, treoniny, kwas asparaginowy i inne. Jest on jak widać bardzo bogaty. Duża jest ilość witamin:B1, B2, B3, B6, B12, PP, P, C, D, K i inne. Węglowodany to przede wszystkim glukoza, fruktoza i inne. Są substancje wzrostowe (hormony), enzymy, antybiotyki, fitoncydy i inne. Pyłek kwiatowy produkowany jest przez rośliny jako komórki męskie potrzebne do zapylania, w wyniku czego powstają owoce. Każdy gatunek rośliny posiada swój charakterystyczny pod…
lipca 10, 2014

Sukces projektu Edukacyjnego!

 

Najnowszy artykuł

Go to top