Ślężański Miód Rzepakowy - Informacje Ogólne

Bez wątpienia miód rzepakowy jest drugim obok miodu wielokwiatowego, miodem najbardziej rozpowszechnionym w regionie Ślęży z sprawą masowo obsiewanych pół rzepakiem. Rzepak jest jednym z najbardziej miododajnych roślin jaki występuje w Polsce. Kwitnący od kwietnia do maja Rzepak jest bardzo miododajną rośliną. Z jego kwiatów pszczoły również pozyskują duże ilości Pyłku Pszczelego. Zapach miodu rzepakowego jest słaby i zbliżony do zapachu kwiatów gryki. W smku miód ten jest słodki, mdły i lekko gorzkawy. Miód ten w postaci cieczy jest bardzo gęsty i krystalizuje bardzo szybko do postaci stałej stając się drobnoziarnistym krupcem (miodem w postaci stałej).

 
 

Miód Rzepakowy - Właściwości lecznicze.

W skład miodu rzepakowego wchodzi woda 16 -19% sacharoza 0,5 % i witaminy takie jak B, K, C oraz olejki eteryczne, garbniki, flawanoidy i sole mineralne. Nektar z kwiaty rzepaku jest najbogatszy w aminokwasy, łatwoprzysfajalny przez wątrobę a tym samym zwiększający jej możliwości detoksykacyjne. Stosowany jest przy miażdzycy, chorobach wątroby i dróg żółciowych, stanach zapalnych górnych dróg oddechowych.

 

3 000 000 kwiatów

Od 750 000 do 3 000 000 kwiatów muszą odwiedzić pszczoły żeby zebrać odpowiednią ilość nektaru, z którego powstanie 1 kg miodu.


Zapytaj nas o miód rzepakowy

Subskrybuj

Wpisując się na listę mailingową otrzymasz od nas nasze aktualne promocje. Spokojnie, twój mail nie zostanie przekazany osobom trzecim.

Wkrótce przekażemy ci również wiadomości o nowych artykułach. Będą to artykuły ciekawe, pozbawione reklam, a przesycone wiedzą o pszczołach i ich świecie.