MiĂłd Rzepakowy
ĹlÄĹźaĹski MiĂłd Rzepakowy – Informacje OgĂłlne
Bez wÄ tpienia miĂłd rzepakowy jest drugim obok miodu wielokwiatowego, miodem najbardziej rozpowszechnionym w regionie ĹlÄĹźy z sprawÄ masowo obsiewanych póŠrzepakiem. Rzepak jest jednym z najbardziej miododajnych roĹlin jaki wystÄpuje w Polsce. KwitnÄ cy od kwietnia do maja Rzepak jest bardzo miododajnÄ roĹlinÄ . Z jego kwiatĂłw pszczoĹy rĂłwnieĹź pozyskujÄ duĹźe iloĹci PyĹku Pszczelego. Zapach miodu rzepakowego jest sĹaby i zbliĹźony do zapachu kwiatĂłw gryki. W smku miĂłd ten jest sĹodki, mdĹy i lekko gorzkawy. MiĂłd ten w postaci cieczy jest bardzo gÄsty i krystalizuje bardzo szybko do postaci staĹej stajÄ c siÄ drobnoziarnistym krupcem (miodem w postaci staĹej).

MiĂłd Rzepakowy – WĹaĹciwoĹci lecznicze.
W skĹad miodu rzepakowego wchodzi woda 16 -19% sacharoza 0,5 % i witaminy takie jak B, K, C oraz olejki eteryczne, garbniki, flawanoidy i sole mineralne. Nektar z kwiaty rzepaku jest najbogatszy w aminokwasy, Ĺatwoprzysfajalny przez wÄ trobÄ a tym samym zwiÄkszajÄ cy jej moĹźliwoĹci detoksykacyjne. Stosowany jest przy miaĹźdzycy, chorobach wÄ troby i drĂłg şóĹciowych, stanach zapalnych gĂłrnych drĂłg oddechowych.
Â
3 000 000 kwiatĂłw
Od 750 000 do 3 000 000 kwiatĂłw muszÄ odwiedziÄ pszczoĹy Ĺźeby zebraÄ odpowiedniÄ iloĹÄ nektaru, z ktĂłrego powstanie 1 kg miodu.
Zapytaj nas o miĂłd rzepakowy
{uniform form=4/}
Dodaj komentarz