PyĹek pszczeli
PyĹek pszczeli
PyĹek kwiatowy – bogate ĹşrĂłdĹo aminokwasĂłw, mikroelementĂłw i witamin, lekko strawne biaĹko roĹlinne. W skĹad biaĹka pyĹku wchodzÄ : globuliny, peptony, aminokwasy: histydyna, lizyna, arginina, tyrozyna, metionina, alanina, walina, fenyloalanina, izoleucyna, seryna, treoniny, kwas asparaginowy i inne. Jest on jak widaÄ bardzo bogaty. DuĹźa jest iloĹÄ witamin:B1, B2, B3, B6, B12, PP, P, C, D, K i inne. WÄglowodany to przede wszystkim glukoza, fruktoza i inne. SÄ substancje wzrostowe (hormony), enzymy, antybiotyki, fitoncydy i inne.
PyĹek kwiatowy produkowany jest przez roĹliny jako komĂłrki mÄskie potrzebne do zapylania, w wyniku czego powstajÄ owoce. KaĹźdy gatunek roĹliny posiada swĂłj charakterystyczny pod wzglÄdem ksztaĹtu, wielkoĹci i koloru pyĹek. Pozwala to okreĹliÄ pochodzenie i rodzaj miodu po przeprowadzeniu analizy pyĹkowej. PszczoĹy obierajÄ siÄ pyĹkiem odwiedzajÄ c kwiaty i przy pomocy grzebienia pyĹkowego sczesujÄ go ze swojego ciaĹa (wĹoskĂłw) formujÄ c grudki, tak zwane obnóşa, ktĂłre waĹźÄ od 12 mg do 20 mg . PszczoĹy umieszczajÄ je w koszyczkach, na 3-ciej parze nĂłg. WnoszÄ ten pyĹek do ula i magazynujÄ go w komĂłrkach pszczelich. PyĹek nastÄpnie mocno ubijany jest gĹĂłwkami w plastrach, zalewany lekko miodem i przechodzi fermentacjÄ mlekowÄ , w wyniku ktĂłrej powstaje pierzga nazywana “pszczelim chlebem”.
Rodzina pszczela w ciÄ gu roku zuĹźywa okoĹo 25 kg pyĹku kwiatowego. Potrzebny jest on do karmienia larw, wytwarzania mleczka pszczelego i wosku przez pszczoĹy, do budowy tkanki tĹuszczowej (waĹźne dla pszczóŠprzygotowujÄ cych siÄ do okresu zimy). Pszczelarz moĹźe bez szkody dla pszczóŠpozyskaÄ okoĹo 10% tego produktu przy pomocy tak zwanego poĹawiacza pyĹku. Po pozyskaniu pyĹku od pszczóŠPszczelarz musi taki pyĹek dokĹadnie wysuszyÄ gdyĹź posiada on w sobie jeszcze wiele wody. Proces suszenia pyĹku trwa okoĹo dobÄ i odbywa siÄ w specjalnie przygotowanych do tego celu suszarkach pyĹku.
Â
Droga po pyĹek
Do zebrania 1 kg obnóşy pyĹkowych, pszczoĹy muszÄ wykonaÄ okoĹo 50 tysiÄcy lotĂłw. Jest to Ĺrednio dystans okoĹo 150 tysiÄcy kilometrĂłw.
WĹaĹciwoĹci pyĹku pszczelego
Z uwagi na duĹźÄ iloĹÄ substancji odĹźywczych pyĹek pszczeli ma szerokie zastosowanie jako lecznicza substancja. Istnieje wiele tabletek na bazie wĹaĹnie pyĹku. Reguluje on bowiem przemianÄ materii, poprawia dziaĹanie ukĹadu trawiennego, a u osĂłb otyĹych doprowadza do spadku wagi. PyĹek kwiatowy ma rĂłwnieĹź dziaĹanie detoksykacyjne. SzczegĂłlnie ma to duĹźy wpĹyw na dziaĹanie i stan wÄ troby. JednoczeĹnie ma dziaĹanie osĹaniajÄ ce oraz wspomaga odnowÄ tkanek wÄ troby. Poza tym pyĹek, podobnie jak i wszelkie miody, ma dziaĹanie przeciwmiaĹźdĹźycowe â poprzez obniĹźanie poziomu lipidĂłw. Stosowany jest takĹźe w leczeniu pozawaĹowym. InnÄ waĹźnÄ cechÄ pyĹku pszczelego jest jego dziaĹanie antybakteryjne i antygrzybicze.
Stosowanie pyĹku pszczelego
Bardzo popularnÄ metodÄ jest spoĹźywanie pyĹku pszczelgo razem z miodem. Delikatnie sproszkowany pyĹkem mieszamy w maĹym pojemniczku z miodem. Istnieje jednak wiele innych sposobĂłw na spoĹźywanie pyĹku. MoĹźna go rozpuĹciÄ w wodzie soku czy nawet herbacie. Najlepsze efekty daje kuracja pyĹkiem w formie 2 ĹyĹźeczek rozpuszczonych w wodzie na okoĹo 4 godziny przed spoĹźyciem. Zalecane jest spoĹźywanie tego produktu pszczelego 2 razy dziennie, przez okres okoĹo 2 – 3 miesiÄcy.
Â
{imageshow sl=11 sc=1 /}
Dodaj komentarz