MiĂłd Pitny
ĹlÄĹźaĹski MiĂłd Pitny
Â
Czym jest miĂłd pitny? Jakie sÄ jego rodzaje i dlaczego jest tak smaczny, co ĹÄ czy go z PolskÄ i jak siÄ go wytwarza tego wszystkiego dowiesz siÄ z tego rozdziaĹu. Gotowy na podróş przez caĹe wieki tradycji?
Â
ĹlÄĹźaĹski MiĂłd Pitny- Co to jest miĂłd pitny?
Â
Odpowiedz jest bardzo prosta. Jest to napĂłj alkoholowy, o charakterze zbliĹźonym do wina, poniewaĹź uzyskiwany jest poprzez fermentacje alkoholowÄ tzw. “brzeczki miodowej”. Brzeczka miodowa jest to nic innego jak miĂłd (najlepiej) pĹynny, inaczej nazywany “patokÄ ”, zmieszany z wodÄ . Brzeczka miodowa moĹźe zawieraÄ tylko prawdziwy miĂłd i wodÄ, moĹźe byÄ teĹź dodatkowo zaprawiona róşnego rodzaju przyprawami lub zioĹami, w celu otrzymania róşnych odmian miodu pitnego. Jego charakter zaleĹźy bardzo mocno od paru czynnikĂłw miÄdzy innymi od miodu uĹźytego do jego produkcji i sposobu dojrzewania tego szlachetnego trunku. Do uzyskiwania bardziej delikatnych w smaku miodĂłw pitnych uĹźywa siÄ miody jasne na przykĹad wielkokwiatowe, akacjowe itd. Do miodĂłw Pitnych o bardziej intensywnym smaku uĹźywa siÄ miodĂłw o smaku ostrzejszym takim jak gryczany czy spadziowy.Â
Â
ĹlÄĹźaĹski MiĂłd Pitny- Jakie sÄ rodzaje miodĂłw pitnych?
Â
Jest parÄ podziaĹĂłw miodĂłw pitnych. MoĹźemy je podzieliÄ w zaleĹźnoĹci od sposobu przygotowania brzeczki miodowej i w ten sposĂłb mamy:
- Miody pitne niesycone – JeĹli miĂłd pszczeli zostanie rozpuszczony w zimnej lub letniej wodzie i zostanie poddany fermentacji, to wtedy otrzymamy tzw. MiĂłd Pitny Niesycony. Takie miody sÄ proste do wytworzenia, lecz ten typ przyrzÄ dzania stosuje siÄ stosunkowo rzadko z powodu ryzyka wystÄ pienia wady produktu, jak choroby, ktĂłre mogÄ wystÄ piÄ przez drobnoustroje zawarte w miodzie, ktĂłre bez zagotowania mogÄ doprowadziÄ do zepsucia miodu pitnego. SposĂłb ten ma jednak swoje zalety. MiĂłd nie poddany obrĂłbce termicznej i gotowaniu zachowuje wiÄcej aromatu i smaku jak miody Sycone.
- Miody pitne sycone – W przypadku miodĂłw pitnych syconych sposĂłb przygotowania jest prosty. MiĂłd rozpuszcza siÄ w gorÄ cej wodzie, tak otrzymanÄ “brzeczkÄ miodowÄ ” gotuje siÄ (warzy siÄ – syci). W tej fazie przygotowywania moĹźna dodaÄ to gotujÄ cej siÄ brzeczki przyprawy i zioĹa w celu otrzymania okreĹlonego smaku. Po ugotowaniu i jest ostudzeniu, do brzeczki dodaje siÄ droĹźdze szlachetne w celu rozpoczÄcia fermentacji. Zagotowanie brzeczki skutecznie unieszkodliwia wszystkie drobnoustroje w miodzie i sprawia Ĺźe miĂłd fermentuje prawidĹowo, co gwarantuje nam zdrowy i smaczny ĹlÄĹźaĹski miĂłd pitny sycony.
Â
Kolejnym podziaĹem ktĂłry moĹźe brzmieÄ nieco tajemniczo i strasznie, jest podziaĹ miĂłdĂłw pitnych ze wzglÄdu na stopieĹ rozcieĹczenia brzeczki wodÄ . I tak mamy nastÄpujÄ cy podziaĹ:
- PĂłĹtorak– Jest to miod pitny otrzymywany z brzeczki, do ktĂłrej wziÄto 1 litr miodu na 0,5 litra wody. PĂłĹtoraki sÄ miodami bardzo sĹodkimi i najbardziej cenionymi ze wszystkich miodĂłw pitnych. WedĹug tradycji i staropolskich przekazĂłw, kiedys nazywane byĹy “KrĂłlewskimi”, powinny one dojrzewaÄ aĹź 20 lat.
- DwĂłjniak – Jest to miĂłd pitny ktĂłry powstaĹ z brzeczki w ktĂłrej zmieszano 1 litr miodu z jednym litrem wody. DwĂłjniaki sÄ czÄĹciej spotykane niĹź pĂłĹtoraki ich sĹodzych, sprawia Ĺźe sÄ doskonaĹym dodatkiem do deserĂłw. WedĹug tradycji staropolskiej, dwĂłjniaki powinny dojrzewaÄ okoĹo 8 lat.
- TrĂłjniak – Jest to miĂłd pitny ktĂłry sporzÄ dzony jest z brzeczki miodowej w proporcjach 1 litr miodu na 2 litry wody. TrĂłjniaki sÄ coraz bardziej popularne i zyskujÄ sobie bardzo wielu fanĂłw zwĹaszcza wsrĂłd paĹ. TrĂłjniaki sÄ doskonaĹymi napojami ktĂłre mogÄ z powodzeniem zastÄ piÄ wino przy obiedzie czy wino deserowe. TrĂłjniaki dorzrzewajÄ okoĹo 1,5 roku.
- CzwĂłrniaki – nazywane sÄ teĹź czwartakami, sporzÄ dzane sÄ z brzeczki w stosunku 1 litr miodu na trzy litry wody. Ta mogÄ ca siÄ wydawaÄ maĹa iloĹÄ miody w brzeczce nie oznacza wcale gorszej jakoĹci miodu pitnego. MiĂłd ten jest sĹodki i idealnie sprawdza siÄ jako wieczorny “relaksator”. Jest delikatny a jego wĹaĹciwoĹci rozgrzewajÄ ce doskonale nadajÄ siÄ na zimne zimowe wieczory. CzwĂłrniaki dojrzewajÄ 6 miesiÄcy.
Â
Â
Im wiÄcej miodu w brzeczce, tym bardziej sĹodki miĂłd pitny i tym wiÄksza jego moc. PrzykĹadowo czwĂłrniak, nazywany jest wytrawnym miodem pitnym i ma okoĹo 12% alkoholu, a dla porĂłwnania trĂłjniak zawierajÄ cy wiÄcej miodu w brzeczce, nazywany jest miodem pĂłlsĹodkim a zawartoĹÄ alkoholu w tym miodzie waha siÄ miÄdzy 13-14%. DwĂłjniaki i PĂłĹtoraki natowmiast ze wzglÄdu na bardzo duĹźo zawartoĹc cukru w brzeczce, fermentujÄ bardzo powoli i wymagajÄ dĹugiego leĹźakowania. Z tych miodĂłw otrzymuje siÄ deserowe, ciÄĹźkie, miody pitne, tak bardzo cenione kiedyĹ w naszej staropolskiej tradycji.
Â
PodziaĹ miodĂłw pitnych ze wzglÄgu na sposĂłb przygotowania brzeczki
Â
Kolejnym podziaĹem miodĂłw pitnych jest podziaĹ ze wzglÄdu na sposĂłb doprawienia brzeczki miodowej. PodziaĹ ten mĂłgĹ by byÄ bardzo obszerny, poniewaĹź tak jak w kuchni kaĹźdy kucharz doprawia potrawy na swĂłj sposĂłb, tak miĂłd pitny moĹźe byc przygotowany w wielu odmianach i tak na przykĹad mamy:
Â
- Miody naturalne
- Miody Korzenno-zioĹowe
- Miody owocowe
– Jak wskazuje nazwa brzeczka, z ktĂłrej powstanie miĂłd pitny, jest naturalna i nie zostaĹa zaprawiona Ĺźadnymi dodatkowymi skĹadnikami. Smak miodu pitnego moĹźe byÄ wtedy uzaleĹźniony od miody z ktĂłrego przyĹźÄ dzamy napĂłj.
– MiĂłd korzenny lub zioĹowy, podczas warzenia (sycania) dodawane sÄ róşnego rodzaju zioĹa, korzenie, przyprawy. Do zaprawiania miodu uĹźywanie sÄ takie skĹadniki jak: cynamon, goĹşdziki, imbir, pieprz, wanilia, jaĹowiec, pĹatki róşy, liĹcie miÄty, migdaĹami lub nawet skĂłrkÄ pomaraĹczowÄ czy cytrynowÄ .
– Miody owocowe moĹźna przyĹźÄ daÄ na wiele sposobĂłw, do gotowej brzeczki moĹźna dodaÄ sok owocowy, a nastÄpnie poddaÄ go fermentacji lub do gotowego miodu pitnego moĹźna dodaÄ sok owocowy i spirytus a nastÄpnie odstawiÄ go do dojrzewania na jakiĹ rok. Miody owocowe sÄ wysoko cenione wĹrĂłd ludzi, ktĂłrzy lubiÄ sĹodycz miodu i walory smakowe i zapachowe win i sokĂłw owocowych.
Dojrzewanie MIodĂłw Pitnych
SposĂłb dojrzewania MiodĂłw Pitnych jest jednym z waĹźniejszych jeĹli nie najwaĹźniejszych czynnikĂłw majÄ cych wpĹyw na jego smak. Obecnie wiele producentĂłw MiodĂłw Pitnych czy win do przyspieszenia dojrzewania trunkĂłw uĹźywa ĹrodĂłw chemicznych, naszym celem jest powrĂłt do staropolskich tradycji dojrzewania tego szlachetnego trunku. Wszystkie nasze trunki dojrzewajÄ w dÄbowych beczkach tak jak kiedyĹ gdy ZagĹoba poich Pana MichaĹa.Â
Â
Dodaj komentarz