Leczenie kwasem mrĂłwkowym
Kwas mrĂłwkowy – WiadomoĹci wstÄpne
Kwas mrĂłwkowy byĹ jednym z pierwszych skutecznych preparatĂłw stosowanych przeciwko warrozie, gdy poraz pierwszy pojawiĹa siÄ w Polsce. Nadal jest ona stosowana w wielu Pasiekach w Polsce. My w naszych szeregach posiadamy rĂłwnieĹź wielu pszczelarzy ktĂłrzy skutecznie eliminujÄ warrozÄ kwasem mrĂłwkowym. StosujÄ c go naleĹźy pamiÄtaÄ Ĺźe jest to kwas, wiÄc naleĹźy zachowaÄ wszelkie Ĺrodki ostroĹźnoĹci. Mimo tego Ĺźe zawsze istnieje ryzyko stosowania tego kwasu, wiele czynnikĂłw przemawia za jego dalszym stosowaniem.
Zalety stosowania kwasu mrĂłwkowego
- SkutecznoĹÄ kwasu mrĂłwkowego to 98% przy zwalczaniu warrozy.
- Kwas mrĂłwkowy zabija warrozÄ zarĂłwno na dorosĹych pszczoĹach, jak i na larwach pszczóŠznajdujÄ cych siÄ pod zasklepem.Â
- Bardzo Ĺatwo ulega rozkĹadowi i nie zanieczyszcza wosku i mioduÂ
- Warroza nie uodparnia siÄ na kwas mrĂłwkowy
Wady stosowania kwasu mrĂłwkowego
- NieumiejÄtnie uĹźyty i w zbyt duĹźym stÄĹźeniu moĹźe toksycznie wpĹywaÄ na pszczoĹy i czerw
- Dla niedoĹwiadczonego pszczelarza stanowi zagroĹźenie
- Stosowanie kwasu mrĂłwkowego wymaga czasu i jest pracochĹonne w duĹźych pasiekach towarowych
Â
 Jak stosowaÄ kwas mrĂłwkowy przy leczeniu warrozy?
Przez wiele lat, odkÄ d warroza pojawiĹa siÄ w polskich pasiekach, starano siÄ odnaleĹşÄ optymalny sposĂłb na podawanie kwasu mrĂłwkowego pszczoĹom. UĹźywano opryskĂłw kwasem mrĂłwkowym rozrzedzonego w syropie cukrowym, starano siÄ odparowywaÄ kwas w róşny sposĂłb. Obecnie jest wiele róşnego rodzaju dozownikĂłw do kwasu mrĂłwkowego. Koszt ich wacha siÄ od 2 zĹotych za najbardziej podstawowy plastikowy odparowywacz i siÄgajÄ aĹź 100 zĹ za sztukÄ. StosujÄ c najpopularniejsze obecnie parowniki, naleĹźy pamiÄtaÄ o tym by ustawiaÄ je na
Najnowszego generacji parowniki mocowane sÄ do pustej ramki, a nastÄpnie umieszczane w pobliĹźu czerwiu. Kwas w takich parownikach umieszczany jest w zamkniÄtej plastikowej komorze, skÄ d niewielkie jego iloĹci odparowywane sÄ poprzez bibuĹkÄ. Do tego rodzaju parownikĂłw stosuje siÄ kwas mrĂłwkowy 60%. Przyjmuje siÄ Ĺźe okoĹo 10 ml kwasu powinno odparowaÄ dobowo z korpusu w ktĂłrym pszczoĹy obsiadajÄ 10 ramek. Â
Obecnie wĹrĂłd pszczelarzy przyjmuje siÄ Ĺźe istotnÄ kwestiÄ do odnoĹcnie zastosowania ego kwasu. Jest on doĹÄ lekki i stosunkowo Ĺatwo paruje. Temperatura parowania to 20 oC, lecz pszczelarze spierajÄ siÄ miÄdzy sobÄ uznajÄ c Ĺźe kwas ten paruje w temperaturze od 15-30 oC. Dla poczÄ tkujÄ cych pszczelarzy zalecamy na poczÄ tek uĹźycie iloĹci okoĹo 20-30 ml. Po tygodniu od pierwszego uĹźycia powinniĹmy podaÄ kwas jeszcze raz. Bardziej doĹwiadczeni pszczelarze jednak stosujÄ wiÄksze iloĹci tego kwasu.Â
{uniform form=5/}
Dodaj komentarz