OdpornoĹÄ pszczoĹy miodnej
OdpornoĹÄ pszczóŠ– WiadomoĹci ogĂłlne
Podczas wielu wiekĂłw, w procesie ewolucji, owady, w tym nasze pszczoĹy, wyksztaĹciĹy szereg mechanizmĂłw broniÄ cych je przed róşnego typu chorobami, wirusami, grzybami. Sama budowa ciaĹa pszczoĹy i jej naturalne powĹoki obronne majÄ na celu ochronÄ przed wnikniÄciem wszelkich niebiezpieczych zwiÄ zkĂłw do wnÄtrza ich ciaĹa. Niestety zdarzyÄ siÄ moĹźe Ĺźe róşnego typu wirusy dostajÄ siÄ do ciaĹa pszczoĹy i hemolimfy. Za hamowanie zakaĹźeĹ wewnÄ trz ciaĹa pszczoĹy, odpowiadzjÄ 2 mechanizmy obronne, zwiÄ zane z hemolimfÄ . SÄ to odpornoĹÄ komĂłrkowa i odpornoĹÄ humoralna.Â
- OdpornoĹÄ komĂłrkowa – reakcje tej odpornoĹÄ sÄ skierowane przeciwko wszelkiego rodzajom ciaĹ obcych znajdujÄ cych siÄ w hemolimfie pszczĂłĹ, ktĂłrym udaĹo siÄ przedostaÄ do ciaĹa pszczoĹy. Z tego co narazie udaĹo siÄ dowieĹÄ to to Ĺźe reakcja obronna uzaleĹźniona jest gĹĂłwnie od wielkoĹci ciaĹa obcego, niĹź od jego budowy czy skĹadu chemicznego.
- OdpornoĹÄ humoralna – reakcja humoralna na zakaĹźenie, podobnie jak i u innych owadĂłw, róşĹi siÄ w sposĂłb zasadniczy od odpornoĹci humoralnej ssakĂłw i innych krÄgowcĂłw. Po pierwsze cechuje jÄ maĹa swoistoĹÄ, po drugie wystÄpowanie odpornoĹci humoralnej u owadĂłw nie jest zwiÄ zane z obecnoĹciÄ globulin odpornoĹciowych. OdpornoĹc pszczóŠmoĹźe mieÄ rĂłwnieĹź podĹoĹźe behawiorystyczne, tzn. moĹźe wynikaÄ ze sposobu zachowania tych owadĂłw w zakaĹźonej rodzinie.Â
OdpornoĹÄ u pszczóŠmoĹźna podzieliÄ ze wzglÄdu na jej charakter, na odpornoĹÄ naturalnÄ tzw. fizjologicznÄ i odpornoĹÄ nabytÄ .Â
- OdpornoĹÄ naturalna – uwarunkowana jest wĹaĹciwoĹciami anatomicznymi i fizjologicznymi organizmu, odczynami hemocytarnymi, wĹaĹciwoĹciami pĹynĂłw ustrojowych, wytwarzaniem substancji o dziaĹaniu hamujÄ cym lub niszczÄ cym drobnoustroje.
- OdpornoĹÄ nabyta – uwarunkowana jest zachowaniem pszczóŠpodczas choroby.
Dla osĂłb bardziej ĹźÄ dnych wiedzy poniĹźej przygotowaliĹmy dokĹadniejsze opisy poszczegĂłlnych procesĂłw odpornoĹciowych naszych pszczĂłĹ. Serdecznie polecamy przeczytanie poniĹźszych punktĂłw. WaĹźne jest zarĂłwno przy amatorskiej jak i zawodowej hodowli pszczĂłĹ, poznanie tych procesĂłw, co wg. autora zbliĹźy i pozwoli zrozumieÄ kaĹźdemu pszczelarzowi lub miĹoĹnikowi pszczĂłĹ, procesy chroniÄ ce nasze pszczoĹy przed chorobami.
Â
OdpornoĹÄ naturalna pszczĂłĹ
 OdpornoĹÄ naturalna pszczóŠzaleĹźy w bardzo duĹźym stopniu od wĹaĹciwoĹci fizjologicznych naszych pszczĂłĹ, w tym czerwia i pszczoĹy dorosĹej. OdpornoĹÄ ta ujawnia siÄ dopiero przy pierwszym kontakcie pszczoĹy z wirusem lub czynnikami chorobowymi. OdpornoĹÄ ta jest uwarunkowana genetycznie, lecz jest ona ksztaĹtowana przez warunki w jakim pszczoĹy bytujÄ . OdpornoĹÄ ta zaleĹźy od rasy, wieku i stadium rozwojowego pszczoĹy. Dla przykĹadu na zgnilec zĹoĹliwy, kiĹlice, chorobe woreczkowatÄ czy grzybicÄ otorbielakowÄ Â choruje tylko czerw pszczeli. DoskonaĹym przykĹadem odpornoĹci jest fakt Ĺźe niektĂłre rasy pszczĂłĹ, w tym ich czerw jest odporny na jednÄ z najgroĹşniejszych chorĂłb pszczelich, zgnilca zĹoĹliwego. JednakĹźe odpornoĹÄ naturalna moĹźe zostaÄ przeĹamana przy ataku bardzo duĹźej iloĹci czynnikĂłw chorbotwĂłrczych (wirusy, grzyby, drobnoustroje) OdpornoĹÄ pszczóŠmoĹźe byÄ rĂłwnieĹź zwiÄ zana z wiekiem pszczĂłĹ. Potwierdzony zostaĹ fakt Ĺźe pszczoĹy starsze majÄ skĹonnoĹÄ do zapadania na chorobÄ zarodnikowcowÄ (nosemozÄ).
WsrĂłd naturalnych czynnikĂłw odpornoĹciowych, bardzo waĹźnÄ funkcjÄ peĹniÄ bariery, chroniÄ ce organizm pszczoĹy przed wnikniÄciem zakaĹźenia do ciaĹa pszczoĹy. NaleĹźÄ do nich:
- Okrywa ciaĹa – Chroni ona ciaĹo pszczoĹy przed zakaĹźeniem. DziÄki spefyficznej budowie anatomicznej oraz obecnoĹci substancji przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybicznych, jest pierwszÄ barierÄ ktĂłra chroni pszczoĹy. CiaĹo owada pokrywa jednowarstwowy oskĂłrek (hypodermis), ktĂłrego komĂłrki wytwarzajÄ zewnÄtrznÄ warstwÄ oskĂłrka martwego (kutikula). To wĹaĹnie stwardniaĹa warstwa kutikuli impregnowana chitynÄ i substancjami tĹuszczowymi, chroni ciaĹo pszczoĹy przed wpĹywem czynnikĂłw zewnÄtrznych. Chityna (substancja polisacharydowa) jest odporna na bardzo wiele enzymĂłw bakteryjnych, chociaĹź istniej kilka rodzaji bakterii ktĂłre wytwarzajÄ chitynazÄ i sÄ w stanie przeniknÄ Ä przez pancerz chitynowy. OprĂłcz chityny, rĂłwnieĹź kwasy tĹuszczowe na powierzchni oskĂłrka posiadajÄ silne wĹaĹciwoĹci bakteriobĂłjcze i przeciwgrzybiczne.Â
- PrzewĂłd pokarmowy – dziÄki pokrytemu chitynÄ nabĹonkowi wyĹcielajÄ cemu przewĂłd pokarmowy, bĹonach perytroficznych w jelicie Ĺrodkowych i wielu innych procesach wystÄpujÄ cych w róşnych odstÄpach jelit, przewĂłd pokarmowy jest dobrze chroniony przed wnikniÄciem zakaĹźenia do ciaĹa pszczoĹy. Trzeba rĂłwnieĹź wspomnieĹź Ĺźe w caĹym ukĹadzie pokarmowych pszczóŠi czerwia wystÄpuje szereg drobnoustroji ktĂłre hamujÄ namnaĹźanie siÄ szkodliwych bakterii. Â
- UkĹad oddechowy – budowa tchawek i otoczenie przetchlinek wĹoskami, ktĂłre z czasem gdy pszczoĹa siÄ dojrzewa, chroni je przed wnikniÄciem bakterii A.woodi do organizmu. Ze wzglÄgu na okres dojrzewania, zakaĹźeniu ulegajÄ wyĹÄ cznie pszczoĹy mĹode, ktĂłrych wĹoski nie zostaĹy jeszcze schityznowane.
WaĹźne!!!
Domieszka spadzi w pokarmie pszczóŠwpĹywa szkodliwie na ich bĹony trawienna i nie powinno siÄ zimowaÄ pszczóŠna tym miodzie. MiĂłd spadziowy moĹźe prowadziÄ do biegunek i przepeĹnienia pszczóŠkaĹem. Uszkodzenie bĹon trawiennych moĹźe prowadziÄ rĂłwnieĹź do pojawienia siÄ Nosemozy, ktĂłra rozwija siÄ w tylnim odcinku jelita Ĺrodkowego. WiÄcej.
Â
Â
OdpornoĹÄ komĂłrkowa
W odpornoĹci komĂłrkowej bardo duĹźÄ wagÄ odgrywajÄ odczyny komĂłrkowe. NaleĹźÄ do nich: fagocytoza, aglomeracja, inkapsulacja, tworzenie guzkiĂłw, segregacja i tworzenie szczepĂłw.Â
- Fagocytoza – jest to zdolnoĹÄ polegajÄ ca na wychwytywaniu ciaĹ obcych przez komĂłrki o wĹaĹciwoĹciach Ĺźernych. U pszczóŠzdolnoĹÄ do fagocytozy maja komĂłrki hemolimfy jak i tzw. komĂłrki osiadĹe (patrz. segregacja poniĹźej), ktĂłre grupowane sÄ w wielu miejscach ciaĹa. Zazwyczaj fagocytoza rozpoczyna siÄ po 4 godzinach od przedostania siÄ ciaĹa obcego do organizmu i osiÄ ga maksymalne natÄĹźenie po 12 h, a po 24 godzinach proces ten ulega zakoĹczeniu.Â
- Aglomeracja – jest to proces otaczania ciaĹ obcych w hemolimfie, ktĂłre sÄ za duĹźe by ulec procesowi fagocytozy. KomĂłrki otaczajÄ zrĂłdĹo zakaĹźenia (duĹźe iloĹci grzybĂłw i bakterii), by po 24 godzinach utworzyÄ wokóŠniego guzek. W guzku powstajÄ komĂłrki o wĹaĹciwoĹciach trawiÄ cych ciaĹa obce.Â
- Inkapsulacja – pojedyĹcze komĂłrki ciaĹ obcych mogÄ zostaÄ inkapsulowane, czyli otoczone czÄĹciowo lub w caĹoĹci przez komĂłrki inkapsujÄ ce. PrzylegajÄ one ĹciĹle do ciaĹa obcego wokóŠktĂłrego powstaje otoczka. Zazwyczaj Inkapsulacja rozpoczyna siÄ po 24 h od wnikniÄcia ciaĹa obcego do organizmu pszczoĹy i trwa do 48 godzin. CaĹy proces polega na unieruchomieniu, zahamowaniu rozwoju i czasami Ĺmierci inkapsulowanych zarazkĂłw.
- Tworzenie guzkĂłw – jest to proces polegajÄ cy na poĹÄ czeniu procesu fagocytacji i agregacji. Proces tworzenia guzkĂłw, jest uruchamiany gdy w hemocelu nagromadzone zostaĹy liczne iloĹci bakterii i innych ciaĹ obcych. Hemocyty wypeĹnione sÄ licznymi czÄ steczkami fagocytujÄ cymi otaczajÄ ciaĹo obce (tak jak przy procesie fagocytozy) a nastÄpnie przyĹÄ czajÄ siÄ do nich zdrowe nie fagocytujÄ ce komĂłrki i pokrywajÄ je. W efekcie wewnÄ trz znajdujÄ siÄ parÄ warstw komĂłrek fagocytujÄ cych, ktĂłre pokrywa warstwa zdrowych komĂłrek, tworzÄ c guzek. Proces ten jest uruchamiany do obrony przed wiÄkszym skupiskiem wirusĂłw i innych czynnikĂłw chorobotwĂłrczych u pszczĂłĹ.Â
- Segregacja – polega na fagocytowaniu i wychwytywaniu komĂłrek ciaĹ obcych przez komorki osiadĹe, nieruchome. Proces ten polega rĂłwnieĹź na wychwytywaniu przez komĂłrki substancji toksycznych. Niekiedy substancje te czasami przetrzymywane sÄ w ciele pszczoĹy przez caĹe jej Ĺźycie.Â
- Tworzenie skrzepĂłw – jest to proces polegajÄ cy na uzupeĹnianiu tkanek ktĂłre powstajÄ w róşnych przypadkach. Koagulacja, bo takÄ nazwÄ ma teĹź ten proces zapobiega utracie hemolimfy przez pszczoĹy i likwidacji uszkodzeĹ przez ktĂłre mogÄ dostaÄ siÄ liczne bakterie i wirusy. Ten proces jest szczegĂłlnie waĹźny przy inwazji warrozy ktĂłra bardzo czÄsto przebija siÄ przez pancerz chitynowy pszczoĹy uszkadzajÄ c go w celu poĹźywienia siÄ hemolimfÄ pszczĂłĹ. To wĹaĹnie przez takie szczeliny do organizmu pszczoĹy dostajÄ siÄ róşne wirusy m.in. Nosemoza czy zgnilec zĹoĹliwy.
 OdpornoĹÄ Sekcyjna i kolonijna
OdpornoĹÄ sekcyjna
OdpornoĹÄ sekcyjna pszczóŠjest ĹciĹle zwiÄ zana z wystÄpowaniem substancji bakteriobĂłjczych w mleczku pszczelim, miodzie i kicie pszczelim. Jednym z najwaĹźniejszych kwasĂłw jest kwas 10-hydroksy-Î2-decynowy ( trudne sĹowo :)) ktĂłry wystÄpuje w mleczku pszczelim. DuĹźe iloĹci tego kwasu wystÄpujÄ u pszczóŠjest odpornych na zgnilca zĹoĹliwego. Kit pszczeli zawiera terpiny, ktĂłre posiadajÄ wĹaĹciwoĹci bakterio i grzybobĂłjcze. WĹaĹciwoĹci antybakteryjne miodu zwiÄ zane sÄ natomiast z duĹźÄ iloĹci cukrĂłw i oraz wytwarzaniem nadtlenku wodoru.
OdpornoĹc kolonijna
Nazywana jest rĂłwnieĹź odpornoĹciÄ beharioralnÄ pszczóŠi zwiÄ zana jest ona z szczegĂłlnÄ dbaĹoĹciÄ o czerw pszczeli, szybkim wykrywaniu i usuwaniu z rodziny czerwia martewgo, czyszczeniu plastrĂłw, zwĹaszcza przez pszczoĹy odporne na zgnilca zĹoĹliwego.
Â
OdpornoĹÄ humoralna
 W pĹynach i tkankach owadĂłw, wystÄpujÄ substancje o dziaĹaniu przeciwbakteryjnym. NalÄĹźy do nich lizozym, substancje hemaglutynujÄ ce i bakteriocydyny. WaĹźnÄ rolÄ w mechanizmach odpornoĹci naturalnej odgrywa melanizacja hemolify i odkĹadanie melaniny.
Â
Melaniny – kolor oczy i wĹosĂłw
Od liczby i rodzaju czÄ steczek melaniny w cebulce wĹosa zaleĹźy jego kolor. U blondynĂłw zawartoĹÄ tego skĹadnika jest niska, a czÄ steczki majÄ spiralnÄ strukturÄ. Noworodki rasy biaĹej nie majÄ w tÄczĂłwce melaniny, dlatego ich oczy sÄ niebieskie. Melanina w tÄczĂłwce jest wytwarzana później. U innych ras czĹowieka melanina pojawia siÄ w tÄczĂłwce jeszcze przed narodzeniem. Zaburzenia w biosyntezie melanin powodujÄ wystÄpowanie albinizmu, natomiast ich podwyĹźszony poziom wywoĹuje melanizm.
-  Lizozym – jest to ciepĹochwiejna substancja ktĂłra wystÄpuje u pszczóŠzdrowych. Powoduje on rozpuszczenie bakterii w jego wstÄpnej fazie. Lizozym bierze udziaĹ w procesie odpornoĹci nabytej.
- Substancje hemoglutynujÄ ce – wiadomo Ĺźe wystÄpuja w hemolimfie pszczĂłĹ, lecz obecnie trwajÄ badania nad tymi wĹaĹciwoĹciami.Â
- Bakteriocydyny -Â bakteriobĂłjcze wĹaĹciwoĹci hemolimfy.
- Melanizacja – Melaniny powstajÄ gĹĂłwnie na drodze utleniania i polimeryzacji zwiÄ zkĂłw fenolowych i sÄ waĹźnÄ grupÄ barwnikĂłw. W przypadku inwazji bakterii i wnikniÄciu ich do hemocelu (komĂłrki hemolimfy), dochodzi do odkĹadania melaniny w pobliĹźu otworĂłw lub caĹego ciaĹa pasoĹźyta. Pojawia siÄ ona zawsze po wystÄ pieniu odczyny hemocylarnego. Melanina odĹoĹźona w Ĺcianie otoczek lub guzkĂłw tworzy barierÄ nieprzepuszczalnÄ . Hamuje ona wymianÄ gazowÄ i wydalanie do hemolimfy, produktĂłw przemiany materii zarazkĂłw.
Â
Â
Â
Dodaj komentarz