MiĂłd od pszczelarza a miĂłd z marketu – wprowadzenie
Ostatnio wchodzÄ c do jednego z marketĂłw w SobĂłtce, spotkaĹem Pana ktĂłry staĹ miÄdzy pĂłĹkami sklepowymi. Akurat gdy przechodziĹem obok, siÄgnÄ Ĺ po sĹoik miodu. StanÄ Ĺem obok niego i zaczÄ Ĺem obserwowaÄ. Pan szukaĹ czegoĹ na etykiecie i chyba sam nie wiedziaĹ czego, wiÄc postanowiĹem mu pomĂłc. PokazaĹem mu informacje na jakie musi zwrĂłciÄ uwagÄ i tak samo zaraz postaram siÄ przekazaÄ je tobie. Ĺťyczymy miĹej lektury.
JednÄ z najbardziej popularnych cech jakie moĹźecie zaobserwowaÄ w miodach z marketu, jest to Ĺźe sÄ one o poĹowÄ taĹsze od miodĂłw ktĂłre moĹźecie kupiÄ od pszczelarza. ZastanawialiĹcie siÄ czemu tak jest? DziaĹa to na tej samej zasadzie co kupowanie wÄdliny. JeĹli widzicie wÄdlinÄ ktĂłra nazywa siÄ szynkÄ i kosztuje 10zĹ/kg to nie wzbudzi to w was pytania “Co to za szynka?” Doskonale zdajemy sobie sprawÄ Ĺźe oprĂłcz wÄ tpliwej iloĹci szynki, znajdziemy tam róşne “cuda przemysĹu wÄdliniarskiego” ale i tak niektĂłrzy uwierzÄ Ĺźe jest to szynka. Z miodem jest tak samo.
MiĂłd z marketu ma oprĂłcz magicznej ceny i dostÄpnoĹci od rÄki, ma jeszcze jednÄ cechÄ na ktĂłrÄ ludzie zwracajÄ uwagÄ. Jest on caĹy czas pĹyny. MoĹźemy go rozpuĹciÄ w herbacie, posmarujemy kromkÄ chleba i bÄdziemy zadowoleni. Czego chcieÄ wiÄcej?
Jest jeszcze coĹ o czym bardzo niewiele osĂłb wie i jest Ĺwiadomym. Otóş na kaĹźdej tylnej etykiecie kaĹźdego sĹoika, mamy informacjÄ o pochodzeniu miodu. ZwrĂłÄcie uwagÄ na tÄ
informacjÄ. Brzmi ona nastÄpujÄ
co: “MiĂłd pochodzÄ
cy z krajĂłw Unii Europejskiej i nie pochodzÄ
cych z Unii Europejskiej”. Co to nam mĂłwi? Otóş jest to ta sama sytuacja co szynka za 10 zĹ. MiĂłd taki jest bardzo wÄ
tpliwego pochodzenia. Zazwyczaj firmy zajmujÄ
ce siÄ importem miodu, Ĺźeby zapewniÄ ciÄ
gĹÄ
dystrybucje w sklepach, kupujÄ
taki miĂłd z róşnych ĹşrĂłdeĹ i nigdy nie mamy pewnoĹci co znajduje siÄ w sĹoiku. Musimy mieÄ jednak ĹwiadomoĹÄ Ĺźe w takim sĹoiku znajdzie siÄ np: miĂłd z chin ktĂłry nie ma nic wspĂłlnego z miodem i jest to cukier w sĹoiku. OczywiĹcie takie miody mogÄ
byÄ mieszankÄ
miodĂłw pochodzÄ
cych z np: Rumunii, Ukrainy, Chin i wielu innych krajĂłw.
Â
Â
Â
Dla porĂłwnania miĂłd od pszczelarza jest droĹźszy od marketowego pseudomiodu i potrafi sprawiÄ wiele kĹopotĂłw gdy siÄ skrystalizuje. ZwĹaszcza miĂłd rzepakowy ktĂłry bardzo szybko krystalizuje, moĹźe sprawiÄ trudnoĹci na przykĹad przy smarowaniu kanapki. Ale czy to Ĺşle? OczywiĹcie Ĺźe nie. JeĹli kupujecie od pszczelarza miĂłd ktĂłry jest skrystalizowany to macie w 100% pewnoĹÄ Ĺźe jest to prawdziwy miĂłd.
Â
PowyĹźej widzisz nasz miĂłd rzepakowy z tegorocznego zbioru. BiaĹy jest juĹź skrystalizowany a ciemniejszy zostaĹ dopiero rozlany do sĹoikĂłw. Róşnica miÄdzy nimi to zaledwie 10 dni. Jest to dowĂłd na to w jak szybkim tempie miĂłd rzepakowy krystalizuje.
Â
MIT
Miód skrystalizowany nie powstaje w wyniku karmienia pszczóŠcukrem przez pszczelarza.
Â
Dlaczego miĂłd krystalizuje?
JesteĹcie gotowi na trochÄ chemii? Krystalizacja miodu jest zwiÄ zana z proporcjami cukrĂłw prostych w miodzie. Chodzi o proporcje glukozy do fruktozy. Im wiÄksza iloĹÄ fruktozy (cukier owocowy) w naszym miodku tym dĹuĹźej jest on w stanie pĹynnym. DuĹźÄ zawartoĹciÄ fruktozy cechujÄ siÄ miody akacjowe ktĂłre najdĹuĹźej mogÄ nie krystalizowaÄ.
Â
Ciekawostka
MiĂłd w stanie staĹym nazywamy jest krupcem a miĂłd w stanie pĹynnym nazywamy patokÄ .
Â
O wartoĹciach odĹźywczych miodu napisano juĹź wiele ciekawych artykuĹĂłw, rĂłwnieĹź na naszej stronie. W wielkim skrĂłcie naturalne miody pszczele sÄ super paliwem dla naszego organizmu. Mamy tu na myĹli cukry proste wspomniane wczeĹniej. Doskonale odĹźywajÄ one nasze ciaĹo w sposĂłb bĹyskawiczny i dĹugotrwaĹy. Dzieje siÄ tak wĹaĹnie za sprawÄ glukozy ktĂłra odrazu dodaje nam energi i fruktozie z ktĂłrej energia jest stopniowo dostarczana do naszego ciaĹa. Dlatego wĹaĹnie miody sÄ doskonaĹe dla osĂłb uprawiajÄ cych sport ktĂłrych zapotrzebowanie na energie jest duĹźo wiÄksze.
OprĂłcz dodawania nam energii miĂłd rĂłwnieĹź doskonale dziaĹa na serce, ukĹad nerwowy, moczowy a ponadto zawiera wiele mikroelementĂłw ktĂłrych z caĹÄ pewnoĹciÄ nie znajdziecie w miodzie z marketu.
Ruszajcie wiÄc do zaprzyjaĹşnionego pszczelarza i kupujcie od niego miĂłd, poniewaĹź tylko dziÄki takiemu miodowi moĹźecie poznaÄ doskonaĹe wĹaĹciowoĹci tego sĹodkiego leku na wiele chorĂłb i dolegliwoĹci. Â
Â
Dodaj komentarz