Ślężański Miód Lipowy - Informacje ogólne

 

Miód lipowy powstaje z nektaru kwiatu lipy, drzewa nazywanego przez niektórych pszczelarzy królową pożytków miododajnych. Drzewa lipy szerokolistnej i drobnolistnej są bardzo chętnie odwiedzane przez pszczoły w okresie kwitnięcia, który przypada na przełom czerwca i lipca.

 

Miód pochodzący z kwiatu lipy jest różnej barwy, od janobursztynowej do zielonożółtej, po skrystalizowaniu przyjmuję on natomiast kolory od białożółtej do złocistobiałej. W smaku miód lipowy, powinien byc słodki, czasami delikatnie ostrawy. Niektóre jego odmiany mogą być gorzkawe, co nie świadczy o jego złej jakości. Wśród miodów wyróznia się jego zapach przypominający zapach kwiatów lipy.

 

                

 

Miód Lipowy - Właściwości lecznicze.

 

Miód lipowy nie tylko z okolic Ślęży, ale z całej Polski uważany jest jako jeden z najlepszych środków na przeziębienie. Jest to miód zaliczany do miodów o wysokiej działalności antybiotycznej. Miód ten wykazuje bardzo dobre działanie napotne, przeciwgorączkowe, przeciwskurczowe i uspokajające.

 

W skład miodu lipowego wchodzą naturalnie występujące w kwiatach lipy olejki eteryczne a także garniki, kwas askrobiowy, B-karoten i kwasy organiczne. Miód lipowy jest także bogaty w enzymy.

 

 

3 000 000 kwiatów

Od 750 000 do 3 000 000 kwiatów muszą odwiedzić pszczoły żeby zebrać odpowiednią ilość nektaru, z którego powstanie 1 kg miodu.


Zapytaj o miód.