Miód wielokwiatowy ze stoków góry Ślęży.
Zapewne nie jedna osoba z terenów spoza w których znajduje się nasza pasieka, zadaje sobie pytanie dlaczego nasze miody nazywają się “Ślężańskie” i co jest w nich takiego wyjątkowego. Nazwę rozgryzie chyba każdy, kto ma ochotę, lecz pozostaje pytanie o wyjątkowość miodów. I tak na prawdę to dobre pytanie. Często sobie je zadaje. Co nas wyróżnia?
Chyba pierwszą i najważniejszą rzeczą jest fakt, że jest po prostu stąd. Analizując różne wyniki badań, można dojść do wniosku, że chyba każdy miód, z tego samego gatunku, działa podobnie a jego skład i kolor będzie zależał o kwiatów które odwiedzają nasze pszczółki. Jednym z chyba mocniejszych argumentów, za naszymi miodami jest fakt, że w naszej okolicy brak jest jakiekolwiek produkcji przemysłowej. Co prawda są parki przemysłowe, ale oddalone o jakieś 20 km, więc jest dobrze.
Miód wielokwiatowy pod względem składu chemicznego cechuje duża różnorodność. Decyduje o tym nektar kwiatowy pochodzący z wielu roślin miododajnych. Podobnie jak w innych odmianach miodu, podstawą jego właściwości odżywczych i leczniczych są cukry proste, glukoza i fruktoza. Szczególnie duża zawartość cukrów prostych pojawia się w miodach wielokwiatowych z okresu początku wiosny. Natomiast miody pochodzące z pełni lata i okresów późniejszych są bogatsze w enzymy, biopierwiastki i związki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym. Według niektórych nadań próbki miodu wielokwiatowego zawierają od 1,5 do 10 ug/100 g (3-karotenu (prowitaminy A).
Miód wielokwiatowy w leczeniu profilaktycznym.
Podstawową zaletą miodu wielokwiatowego, są jego właściowości związane z leczeniem górnych dróg oddechowych. Mió wielokwiatowy pomocny jest również jako produkt pomagający lepiej odżywić nasze serce, przez co wskazywany jest również jako miód pomocny osobom z chorobami serca.